Зърнопроизводството е един от основните отрасли в селското стопанство и изключително важен за страната ни. Освен навременното и качествено прибиране на реколтата, от особено значение е и правилното съхранение на суровината след това. Често доста подценявана, именно тази стъпка гарантира успех.
Зърното е хранителен продукт. От съществено значение за дълготрайното му съхранение са два фактора - температура и влажност. По време на съхранението му, неговата влажност и температура се увеличават. В следствие на това, при зърното от царевица се увеличават микроорганизмите в него. За да се избегне развитието на тези микроорганизми е необходимо да се поддържат ниска влажност и ниска температура на съхранение. Складовия часовник показва колко дълго може да се съхранява зърното.
Например: зърно с влажност 14% и температура 10 градуса може да се съхранява повече от 256 дни. Обемът на въздуха, който трябва да се вкарва в мястото на съхранение зависи от това какво трябва да се постигне с него. В практиката е установено следното:
Температурата на въвеждания въздух трябва да е с около 5 градуса по-ниска от температурата на зърното. Въздушната влажност на въвеждания въздух не трябва да превишава 65%. Най-добре е зърното да се вентилира през летните нощи, когато температурата и влагата позволяват.
Това може да стане по различни начини. Днес ви представяме някои от тях.
- Най-иновативните
Това е иновативна технология за вентилация с телескопични тръби. Те могат да се поставят впоследствие във всяко складово помещение. Тръбите се изваждат от телескопичната им конструкция преди да започнете товаренето на зърното, за да не се повредят при работата с челния товарач.
Системата революционизира процесите на вентилация на съхранявано в плоски складове зърно. Тя комбинира предимствата на полукръглите канали (висок въздушен поток и лесно почистване) с тези на подподовата вентилация (лесно изпразване на клетките за съхранение, без да се поврежда вентилационната система, при свободно напречно пространство по цялата дължина).
Другото интересно при тръбите е, че те са напълно приложими, както за зърно и рапица, така и за лук и картофи. Тръбите могат да се монтират във всеки склад с плоско дъно, с ширина от 5 до 30 метра.
- Най-достъпните
Друг вариант са системите за подподова вентилация. Това е един от най-достъпните варианти. Системите за подподова вентилация се състоят от полукръгъл канал и решетка. Съществено важно е, че повърхността на пода трябва да е по-висока от решетката, така че греблото на товарача да може свободно да се движи по земята. Предлаганите решетки на каналите са много различни видове. Предимствата при този тип вентилация е, че се предлагат различни типове решетки в зависимост от нуждите, голяма площ на вентилация, голям дебит на въздушния поток, благодарение на височината на канала – до 500 мм. Максимално натоварване на колело върху решетката 7 или 16 тона.
- Най-разпространените
Вентилационните системи с полутръби са най-разпространеният начин за вентилиране. Тази система се състои от полукръгли вентилационни тръби, които предлагат за вентилиране на различни видове зърно, рапица, картофи, лук и дървен чипс. Полутръбите се нареждат последователно по пода на склада, след което се засипват със зърно. Подаването на въздух се извършва чрез мобилен или стационарен вентилатор, който е извън склада и при подходящи атмосферни условия вентилаторите трябва да се активират, за да започне необходимия процес.
- Най-опростените
Вентилационни вертикални колони са най-опростеният вариант на вентилация. В горната част на колоната има монтиран вентилатор, като въздуха се засмуква и се движи отдолу и нагоре. Засмуканият въздух преминава през зърното и навлиза през външната страна на тръбата с отвори, която е разположена в долната част на вентилационната колона. Навлезлият в тръбата засмукан топъл въздух се извежда над зърното. Вентилационните колони са лесни за позициониране, благодарение на широката си основа. Тяхната височина може да се регулира, чрез телескопична тръба и налични удължители. Един вентилатор може да се използва за няколко вентилационни колони.
Вентилационните сонди са също с опростено функциониране за вентилация на зърно, с което се предотвратява неговото запарване. Вентилационната сонда има ръкохватки, с които лесно се забива в зърното. Така тя може прецизно да се позиционира за получаване на оптимална ефективност. Вентилаторът лесно се закрепва към сондата, чрез стягаща скоба. Предимствата при тези системи са, че има възможност за нагнетяване или засмукване на въздух, опростена и бърза вентилация, вентилиране на точно определени места.
1. Температурата расте, защото се получават процеси на гниене, заради храненето на плесените, а не заради дишането на зърното, така както вашата телесна температура се покачва, когато имате инфекция.
2. Температура не е фактор, а показател за напреднали процеси на гниене, в новите системи за контрол на съхранението никой не чака повишаване на температурата.
3. Влагата е показател за необходимите мерки, които трябват да се предприемат ПРЕДИ да се приеме за съхранени едно зърно.
4. Не знам кои според вас са показанити мерки за добро съхранение, но за мен са показани само различни типове вентилиране, което е част от процеса на съхранение, но при никакъв случай не е основен и за това и съм започнал, че няма общо между заглавие и статия.
Г
Гост
04.06.2018
Интересно, защо трябва да се "контролира температурата, за да се намали самозапалването" при положение, че температурата не се повишава, заради ниската топлопроводимост на зърното!?
Трябва да се има предвид, че зърното е жив организъм, който има своя температура и влагосъдържание. И затова те са фактори за правилното му съхранение.
Събрано на камара действа и т.нар. топлинна инерция на зърното, която благоприятства дългосрочното съхранение, но при подържането на точни стойности на температура и влажност, променящи се при осигуряване жизнеспособност на зърното /като жив организъм, то трябва да бъде подържано живо/.
От друга страна ниската топлопроводност и голямата топлинна инерция на зърнената маса могат да бъдат причина и за възникване на нежелателни процеси: при благоприятни условия за жизнена дейност на живите компоненти, отделяната от тях топлина може да се задържа в нея и, повишавайки температурата й, да причини дори самозатопляне/самозапалване. Но, както беше казано в горния коментар, съхранението на зърно е сложен процес, които изисква много знания...
Не вярвам статията да има претенции за пълнота, но в нея са посочени основните параметри за добро съхранение на зърното и прави обзор на различни начини за неговата вентилация.
!
!
02.06.2018
Не мога да разбера дали сте се опитали да напишете скрита рекламна статия или просто толкова знаете, но е ясно, че заглавие и текст нямат нищо общо! Температурата не е фактор, тя е показател, все едно да кажете, че ако сложите човек с висока температура в хладилник и той ще се е преборил с инфекцията. Ясно непознаване на темата е
"По време на съхранението му, неговата влажност и температура се увеличават. В следствие на това, при зърното от царевица се увеличават микроорганизмите в него."
По време на съхренинето нито влагата, нито температурата растат. Зърното почти е топлонепроводимо, а влага може да расте от лоши условия - мокрене и т.н. Споменатия ръст на микроорганизмите не е следствие на високата температура и влага, а причина да увеличената температура. Високата влага спомага развитието на плесените, които в процеса си на хранене от зърното, увеличават температурата. Това е най-простичко казано. Температурата се контролира, за да се намали самозапалването и е фактор, че вървят лоши процеси, но не ги намалява, намалява ги процеса на сушене, който се осъществява с обдухването.
Качественото съхранение е сложен процес, който изисква много знания, добра материална база и постоянен контрол, за това не е лошо да си доверявате зърното на професионалисти и по-рядко да се опитвате сами да го съхранявате. В хубава година, каквато беше миналата ще имате успех със съхраненитието, но в години като предходните две, когато имаше доста валежи и прекрасна среда за развитие на плетени е нормално да е по-трудно, а риска от загуба на големи количества се увеличава.
Достъпът до профилите в Agri.bg временно е ограничен.
Работим върху тяхното подобрение.
Абонирайте се за бюлетина на Agri.bg
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Agri.bg, за да научавате най-актуалните новини, анализи, интервюта и видео репортажи от аграрния сектор за изминалата седмица.
Чрез абонамента ще получавате и информация за важни предстоящи събития в бранша.
3 КОМЕНТАРА
05.06.2018
04.06.2018
02.06.2018