Запознайте се със съвременните технологии при обработване на почвите, с които може да намалите ерозията, във видеото от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Лесотехнически университет – София.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Лекторът доц. Паунка Божинова разглежда практическите аспекти в грижата за почвата, спрямо разновидностите на територията на България. Ще се запознаете с ерозионното състояние на почвите в страната и видовете ерозия.

Експертът припомня, че ерозията води до намаляване на дълбочината на коренообитаемия слой, изчерпване на филтриращия ефект на почвата, загуба на биоразнообразие, разпространение и акумулация на замърсители във водните течения и в зоните на акумулация на ноноси и ред други. Прекият негативен ефект върху фермерите е намаляване на количеството и качеството на продукцията им.

Подробно разгледани са мерките за ограничаване на водната, ветровата и иригационната ерозия.

Ще научите за влиянието на почвообработките, продължителността на използване и добивите върху здравето на почвите. Полезни за земеделците са практическите съвети за грижа и поддържане на плодородни почви.

В края на семинара има и дискусионна част с въпроси от фермери. Вижте повече във видеото.