До 15 октомври кандидатите за подпомагане от Националната лозаро-винарска програма трябва да са договорили заявените си проекти, за да могат да получат подпомагане, припомнят от Земеделското министерство.

Вижте пределните цени за дейности по Лозарската програма

В резултат на пандемията от COVID-19 максималният размер на помощта по програмата за 2021 г. бе увеличен от 75% на 90% от допустимите за възстановяване разходи. Неколкократно в обществените обсъждания за тазгодишното финансиране на лозарите, те изразяваха съмнения относно ефективността на схемите и изискванията по тях. Все пак на 15 юни в „Държавен вестник“ бе обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Националната лозаро-винарска програма.

Промените в нормативната уредба се отнасят главно за дейност „Изграждане на автоматизирани системи за капково напояване“ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“. 

Разширен е обхватът на допустимите за подпомагане операции по тази дейност, като на кандидатите по мярката е предоставена възможност за финансиране на широк кръг от елементи, необходими за изграждането на една модерна и усъвършенствана капкова система, която да осигури на лозарското стопанство по-висок производствен потенциал. 

Подпомагането по мярката, включително по дейност „Изграждане на автоматизирани системи за капково напояване“, се осъществява на база пределни цени. С изменението на наредбата се предвижда и удължаване на срока за подаване на заявления за авансово плащане през 2021 г. по мярка „Инвестиции в предприятия“ от 31 юли на 24 септември 2021 г. "По този начин ще се осигури допълнителен времеви ресурс на бенефициерите за преодоляване на предизвиканите от пандемията от COVID-19 затруднения при набавянето на необходимите документи", са мотивите на аграрното ведомство.