Лозарската програма осигурява средства за засаждане, застраховане, бране на зелено, но никъде в нея няма възможности за помощ за купуване на техника. В същото време по подмярка 4.1 сигурно е най-невъзможно да получиш одобрение за гроздокомбайн спрямо какъвто и да е друг комбайн в останалите сектори. Това коментира пред Агри.БГ гроздопроизводителят от Каварна Десислав Костов.

Бум на пъпеши и дини в Добруджа

Винените лозя у нас никой не знае като какво да ги третира – като плод ли, като животно ли, иронично говори фермерът, описвайки всъщност ситуацията във винения сектор. По думите му лозарите никой не ги брои в големите инвестиционни мерки, защото всеки набляга върху това, че те си имат специална секторна програма за подпомагане. 

"Добре, но тя ни дава да правим лозя, не ни дава средства за техника и инвентар, каквито има за другите сектори. Аз мога да кандидатствам по 4.1 за трактор, но като не съм в приоритетния сектор, шансът ми е нулев. Всеки един от чувствителния сектор тръгва с 20 точки напред", обяснява гроздопроизводителят.

Костов не е против приоритизирането, самият той има и зеленчуково стопанство, но подчертава, че нуждите на лозето от селскостопански машини не са по-малко. Истината е, че едно съвременно, модерно, конкурентно лозе не иска мотика, както в добрата стара приказка, а техника.

"В едно лозе, ако нямаш трактор, ако нямаш пръскачка, дискова брана, култиватор, косачка, шредер, машина за резитба, за обезлесяване.., изобщо не можеш да оцелееш. Всичките ми инвестиции в машини са със собствени средства", споделя Костов и пита:

По Лозарската програма трактори не можем да си купим, по подмярка 4.1 ни казвате, че винените лозя ги няма. Ние по коя програма можем да потърсим помощ за техника?

Земеделецът не мисли, че приемът по инвестиционната подмярка е лесен и за останалите сектори, дори за чувствителните, защото по думите му бюрокрацията отново е прекалено много. Основно хората не могат да си позволят да направят сондаж, смята Костов и разказва от личен опит.

„Казват, че може да се кандидатства само с входящ номер, добре. В момента съм подал документи в Басейнова дирекция и вече трети месец ни вопъл, ни стон. Удължиха срока по 4.1 до септември, пак добре, но като си вземеш разрешителното от Басейнова, трябва да отидеш до Общината да си изкараш и там разрешение за строеж и чак тогава вече да кандидатстваш. Държавната администрация не работи, това е основният проблем за всичко, а сега в пандемията процедурите са още по-тромави“, категоричен е Десислав Костов.