Безвъзмездната финансова помощ по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ се учвеличава с над 8.6 млн. евро.

Проект: Дават още 17 млн. лв. по подмярка 6.4.1

Това стана ясно от публикуваната заповед на Управляващият орган на ПРСР 2014-2020 за промяна на бюджета по процедурата от 30 000 000 евро на 38 600 904.43 евро. Този за микропредприятия, които не са земеделски стопани, се увеличава от 18 000 000 евро на 26 600 904.43 евро.

Подбюджетът за земеделските стопани се запазва на 12 000 000 евро.

Целта на процедурата е насърчаване развитието на неземеделски дейности в селските райони, намаляване на сезонните колебания в заетостта и насърчаване на заетостта, разкриване на нови и запазване на вече съществуващите работни места”, пише в мотивите на Министерството на земеделието.

По подмярка 6.4.1 ще се подпомагат проекти за инвестиции в неземеделски дейности, които са насочени към производство на продукти, които не са включени в Приложение I от Договора за функционирането на Европейския съюз и развитие на услуги във всички сектори на икономиката и други неземеделски дейности.

Допустими за подпомагане са земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон или Закона за кооперациите.Проектите трябва да се изпълняват на територията на селските райони на Република България. 

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща: [email protected],  като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти, уточняват от ведомството.