Директорите на областните дирекции „Земеделие”(ОДЗ) могат да предоставят информация на земеделските стопани при решаване на отделни въпроси, свързани с прилагането на заповедта на министър Бозуков, забраняваща косенето на тревата, машинното почистване (мулчиране) и почистването на храсти до 20 август 2021 г. Това отговориха от Земеделското министерство в отговор на запитване от Агри.БГ.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Малко след издаването на заповедта се появиха редица коментари и питания от фермери с отделни казуси. Според тях заповедта не обхваща ясно всички специфики, които може да включва работата на полето. Така например животновъд с окосена ливада попита дали може да прибере тревата от нея. По думите му от ОДЗ не могли да му дадат ясен отговор, защото нямали допълнителни указания. 

Заповедта и въведените забрани не се прилагат ретроспективно и се отнася за дейностите косене на трева, машинно почистване (мулчиране) и почистването на храсти.

Дейностите, свързани с прибирането на окосената трева (чрез балиране или друга форма на събиране), не попадат в обхвата на дейностите, забранени от заповедта.

Следователно, земеделските стопани, окосили ливадите си непосредствено преди заповедта, биха могли да приберат окосеното сено без това да се счита за нарушаване на забраната”, уточниха от министерството.

От там припомниха, че при констатирани нарушения на заповедта, директорите на областните дирекции „Земеделие“ са оправомощени да съставят актове за установяване на административните нарушения по чл. 34 и 38а от Закона за защита при бедствия. 

Фермерите се вълнуваха и какво ще стане след 20 август, и проверките от ДФЗ веднага ли започнат. Министър Бозуков обяви, че е предвидено стопаните да имат гратисен период от поне 1 седмица, за да приведат ливадите и пасищата в добро земеделско.

Също така стана ясно, че при необходимост срокът на забраната може да бъде удължен. Пред Агри.БГ Бойко Синапов пък обърна внимание на следното: „Нека не забравяме, че всяко удължаване на проверките, удължава и срока на самото плащане”.