Забраната за поддържане на постоянно затревените площи и обработваемите земи до 20 август е неясно разписана, оплакаха се фермери. След заповедта на служебния земеделски министър по повод зачестилите пожари в страната, с която се спира косенето на трева, машинното почистване (мулчиране) и почистването на храсти, в редакцията ни заваляха въпроси от стопани с различни казуси.

Важните срокове през август

Животновъдите първи реагираха.”Може ли съгласно тази заповед да прибера окосеното малко преди нея, или не? Искам яснота”, пита стопанин на крави. По думите му от местната служба по земеделие не могат да му отговорят, защото и те разполагат само с публично оповестения текст и никакви други уточнения и инструкции. „Не мога да не прибера сеното, това би било голяма загуба за мен и за животните”, категоричен е животновъдът

С нас се свързаха и стопани, чиито площи попадат в обхвата на Натура 2000. „Ние имаме забрана за косене на ливадите преди определена дата през юли. Юли и август са най-горещите месеци, тревата изсъхва на корен. Накрая ще прибираме едни сухи пръчки и сеното няма да има никаква хранителна стойност”, ни пише друг животновъд. 

Фермер: Ако трябва да изчакваме и целия август, това още повече утежнява ситуацията за нас. Колкото по-бедна на хранителни вещества е основната дажба, толкова повече се налага дохранването с фуражи. Това ще наложи купуването на много повече фуражи, които са в пъти по-скъпи. 

Друго изразено мнение е, че забраната трябва да важи за мулчовете и за пасищата, но не и за ливадите. Мотивите са, че в пасищата животните пашуват и рутинната обработка на тези площи, с цел подобряване на тяхното състояние, може да се извърши наесен. 

„Специално за ливадите задължително мероприятие по поддържане на земята в добро състояние е не само нейното окосяване. Всеки стопанин, който ще вкара машини през активния сезон, напролет прави почистване от паднали клони, навлечени камъни, къртичини, мравуняци и прочее – подготвя си почвите да са му готови за обработка. 

Вероятността от съприкосновение с камъни в косенето на ливадите е малка, а едно на милион е сигурно възможността оттам да тръгне пожар, по-скоро ще се повреди техниката. На самите нас, стопаните, ни е много по-евтино и изгодно да сме почистили площите, защото можем да си счупим косачките. Причината за тези пожари е извън нашата дейност, обяснява друг производител.

Ясно е, че причините за пожарите в горещите дни могат да са много, често са предизвикани от недоброжелатели, хора, които изхвърлят фасовете си, има и умишлени палежи. „По тази логика, защо не се забрани туризмът в гората, риболовът? Аз съм виждал хора, които се събират на метри от ниви в гористата част и си палят огън. Това трябва да се следи най-вече, а не да се възпират земеделците” предлага засегнат от новата заповед. 

„А почвообработките след жътва и в трайните насаждения? Няма яснота и конкретика в текста, нищо не се разбира”, коментира друг земеделец. Не е ясно и друго: Какво се случва след изтичането на този срок?

Към момента се знае, че до 20 август земеделските стопани ще бъдат освободени от задължението да поддържат постоянно затревените площи и обработваемите земи и няма да търпят административни санкции от ДФ „Земеделие”. „Колко време гратис ще имаме, за да приведем площите в добро състояние”, питат още фермерите.