От Министерството на земеделието окончателно не ни потвърдиха, че могат да вземат мерки по така създалата се ситуация със сушата в сектор „Животновъдство“, но ни обнадеждиха, че търсят варианти по какъв начин да се подпомогнат стопаните. Това коментира Бойко Синапов за Агри.БГ след срещата с отговорните институции.

Важните срокове през август

Но докато се чака Парламентът да заработи, за да актуализира бюджета, стопаните имат нужда от финансова помощ сега.

„Зам.-министър Крум Неделков ни увери, че търсят варианти да бъдем подпомогнати в тази суша, поскъпване на горивата и фуражите, растящите разходи. Ние сме в безизходица. Обнадеждаващо беше за нас, че от министерството проявиха разбиране, че ситуацията е тежка“, увери председателят на „Обединени български животновъди“.

Друга гореща тема, обсъдена на срещата, е забраната за поддържане на постоянно затревени площи и притесненията на животновъдите, че няма достатъчно яснота. От прессъобщение на ресорното министерство стана ясно, че при необходимост заповедта ще бъде удължена.

Предвидено е стопаните да имат гратисен период от поне 1 седмица, за да приведат ливадите и пасищата в състоянието, в което се изисква за получаване на подпомагане. След изтичане на периода ще бъдат подновени проверките от служителите на ДФЗ.

„Нека не забравяме, че всяко удължаване на проверките, удължава и срока на самото плащане. Така че ние трябва да побързаме след изтичане на забраната, съобразявайки се с условията в момента, да ги приключим, за да може да не се забавя и следващият етап с плащанията“, допълни Синапов.

На срещата в ресорното министерство за пореден път бе поставен и въпросът защо всяка година се проверяват едни и същи бенефициенти  на директните плащания.

„От ДФЗ се опитаха да ни отговорят, че изборът се прави на базата на риск-анализа, но ние не е съгласихме с това. Тази тема остана отворена, защото има стопани, които се проверяват постоянно, и други, които никога не са били на проверка. Този отговор за риск-анализа не ни е достатъчен и все още чакаме отговор по този казус“, категорични са от бранша.