Представителите на протестиращите фермери, които настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев, спират с демонстрациите. Това ставна ясно от думите на Димитър Зоров пред bTV. 

Четете още: За какво се споразумяха фермерски организации и властта?

 

Преди това за същото решение обяви пред "Нова телевизия" и председателят на Асоциацията на земеделските производители в България, който уточни, че ще останат в протестна готовност, но няма да блокират пътища. 

Земеделците искат обстановката да се успокои и след това отново ще се опитат да преговарят с правителството. Причина за промяна в действията им е заявената позиция на премиера Николай Денков, че не иска да се среща с протестиращите, защото единственото, което искали, било оставки.

Протестите на земеделските стопани, организирани от Българска аграрна камара спряха след подписването на меморандум с правителството в началото на седмицата. По време на активното недоволство в страната е имало около 12 000 протестираци, от които 11 500 са се оттеглили след подписването на споразумението, става ясно от думите на Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. 

Във вторник още 5 организации на земеделски производители спряха протестите си, тъй като постигнаха съгласие с министър Кирил Вътев по техните искания. След срещата в аграрното министерство стана ясно, че производителите на гъби, черупкови плодове и трапезни картофи ще бъдат включени за подпомагане по de minimis.