Още 5 организации на земеделски производители спират протестите си, тъй като постигнаха съгласие с министър Кирил Вътев по техните искания.

Четете още: В активно очакване са „пасивните фермери

 

Това стана по време на среща в аграрното министерство с представителите на Сдружение „Обединени земеделски производители“, на Националната асоциация на картофопроизводителите, на Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове, на Съюза на гъбопроизводителите в България и от Съюза за развъждане на българските овце и кози. 

В разговорите са обсъдени исканията, формулирани в  12 точки, по които беше постигнато съгласие и ще бъде изготвено споразумение. От своя страна представители на асоциациите заявиха, че спират протестите до подписване на документа, съобщиха от пресофиса на Министерството на земеделието и храните. 

"Производителите на гъби, черупкови плодове и трапезни картофи ще бъдат включени за подпомагане по de minimis", съобщи министър Вътев. Ще се подпомогнат стопаните, за които анализите показват, че имат нужда, тъй като инструментът de minimis е за подпомагане в кризисни ситуации. 

Предвижда се да бъдат създадени работни групи за политики в земеделието относно районирането в страната, спрямо климатично-почвена карта на България, както и за анализи и препоръки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.