Ефективните фермерски протести спират в понеделник. Това стана ясно след срещата между премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните земеделски производители. Предстои да бъде подготвен текст на споразумение, коeто ще бъде подписано в понеделник. 

Вижте победителите в AGRI AWARDS 2024

 

"Имаме разбирателство по трите вида точки в декларацията, които бяхме поставили допълнително. Спираме ефективните протестни действия", съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Парите се осигуряват от бюджетите на Министерство на земеделието и храните и Държавен Фонд "Земеделие" и не се изисква да се вземат средства от други сектори. Финансовата част се осигурява от преобразуване на вътрешни бюджети, без това да засяга другите мерки, които вече са планирани, включително и тези по Стратегическия план. “Така че първият принцип беше спазен, няма нужда от търсене на средства от други сектори или актуализация на бюджета”, посочи премиерът.

По отношение на втория принцип - за по-голяма грижа за малките производители, акад. Денков заяви, че част от дискусията днес е била за това, че най-малките производители, които са с до 300 хектара, няма да има нужда да доказват загуби.

"За по-големите остава това, което миналия път поставихме като изискване – чрез една опростена справка на разходите и приходите те да могат да докажат, че са на загуба, за да получат съответната подкрепа", каза още министър-председателят, цитиран от БТА.

Тези, които са най-малки, получават пропорционално на площта, но със съответна ставка, след което, ако другите фермери имат по-големи площи – над 300 и 600 хектара, ставката е различна. Над 600 хектара ставката е още по-малка.

“Спрямо площта най-много получават най-малките, след това – средните и най-малко получават най-едрите. Има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина”, допълни Денков.

Костадин Костадинов от Българската аграрна камара коментира, че по отношение на чувствителните сектори има разбирателство: да се запазят ставките от миналата година, по втората част – законодателната инициатива, да се прегледат законите и да се разпишат.