Тази година като страна-партньор на изложението се представяме в цяла палата. Това е голяма чест за нас, защото презентираме пред огромен брой посетители специфичните български хранителни продукти,които имат уникални вкусови качества. Те са характерни за националната ни кухня и неотменно присъстват на българската трапеза. България участва в този престижен форум за 29-и път. 
 
 
Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на пресконференцията на българския щанд на изложението „Зелена седмица“, което започва в Берлин, Германия. 
 
 
„Основно послание на България към гостите на изложението е да се подчертае важното място на селското стопанство и на хранителната индустрия в икономиката на страната и спазването на стандартите за безопасност. Браншовете за производство на месо и месни продукти, както и хлебопроизводството залагат едновременно на традициите и новаторството и представят на пазара продукция с изключително високо качество“, каза Порожанов. 
 
 
Той спомена, че в страната ни са наложени високи изисквания към производителите за достигане на европейските стандарти за безопасност на качеството при производството на месо и месни продукти, на качествени вина и млечни продукти.  
 
„В палатата на България ще можете, под съпровода на народната музика в изпълнение на Ансамбъл „Българе“, да опитате месни и млечни деликатеси, биопрадукти, домашна лютеница, ракии, мед, сладка и конфитюри, домати и краставици, риба и рибни продукти.
 
Снимка:МЗХГ
 
Билки, подправки и чайове, а също и козметични продукти на основата на българските рози и лавандула“, разказа министърът. 
Освен това на щанда гостите ще могат да опитат българските ястия от традиционната кухня като шопска салата, сърми, скара, тикви с мед, боб и др.