11 хиляди птици ще бъдат умъртвени заради доказано заболяване инфлуенца във ферма за пекински патици край добричкото село Стефаново. Взетите проби са с положителен резултат, съобщава д-р Генчева, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

До 10 дни: Въвеждат се по-леки мерки за продажба на месо по фермерските пазари

На свиканото заседание на Областната епизоотична комисия вече са определени 3-километрова и 10-километрова зона и са набелязани действия за предотвратяване разпространението на заразата.

В населените места, попадащи в двете зони, ще се извърши преброяване и регистрация на личните стопанства. Препоръчва се фермерите да държат фуражите за пернатите на закрито. 

Взети са проби от птици в друга ферма за отглеждане на патици мюлари в село Стефаново, като към момента пробите са отрицателни. Предприети са всички мерки за биосигурност, става ясно още от заседанието на Областната епизоотична комисия.

Преди 5 години птичият грип покоси десетки хиляди патици в село Стефаново. Тогава бяха умъртвени възрастни и новоизлюпени малки, за да се спре разпространението на заразата.