Заповедта за забрана на пазарите за живи животни и животински продукти към момента е доста рестриктивна, но се очаква до десетина дни поетапно да бъдат отхлабвани мерките, така че фермерите да могат да реализират своите животински продукти. 

Четете още: Ралица Касимова: Болестите ходят по индустриалните стопанства, но от тях страдат малките фермери

 

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински, цитиран от БТА. 

Той уточни, че от вторник има изменение в заповедта и рибата, рибните продукти и пчелният мед са извадени от забранителния списък. 

В рамките на последните 20 дни в страната има 7 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците в страната - едно във Велико Търново, две в Пазарджик, едно в Хасково и три в Добрич. „Засегнати са 1 200 000 птици или 20 процента от всички носачки в страната“, обяви зам.-министърът на земеделието Деян Стратев след работна среща в аграрното министерство. На нея е обсъдена епизоотичната обстановка в страната и заповедта за забрана на провеждането на пазари за живи животни и животинска продукция.

От думите му стана ясно, че засегнатите птицевъди ще бъдат обезщетени. Планира се парите да бъдат разделени на два транша - единият до края на годината, а другият в началото на следващата, тъй като се надяват инфекциозният процес да бъде прекъснат в най-скоро време.

"Към момента имаме определена сума от 12 млн. лева, но ако е необходимо, ще предвидим още", каза Статев. 

„Продуктите от птиците са абсолютно безвредни – както месото, така и яйцата“, каза председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов и гарантира, че от регистрираните огнища продукти не са допуснати до търговската мрежа.