Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) за пореден месец понижи прогнозните резултати за добивите от пшеница в Европейския съюз (ЕС), съобщи zol.ru. 
 
 
Анализаторите очакват среден добив от културата 586 кг/дка, като само месец по-рано те бяха 591 кг/дка и 605 кг/дка през април. 
По-малки средни добиви се очакват и при ечемика- 470 кг/дка, като месец преди това очакванията бяха за 476 кг/дка. При царевицата новата прогноза е за 714 кг/дка, като старата беше за 715 кг/дка. 
 
Причината за понижената прогноза е в сушата, която надвисна над Европа през последния месец, а в големи райони на Европа тя беше проблем и през пролетта. 
 
Последните данни на експертите от MARS съвпадат с оценките на някои други анализатори, които също понижиха оценките си заради климатичните условия на Стария континент. 
 
 
Сухото и горещо време през май и юни във Франция създаде неблагоприятни условия за развитие както на есенниците, така и на пролетните култури, и реколтата от есенни култури се очаква да остане под средния показател за последните пет години.
Подобна е ситуацията в Испания, където през целия период на развитие на посевите на есенните култури се наблюдават неблагоприятни условия.
 
По-слабо негативно влияние високите температури напоследък са оказали върху посевите в някои части на Южна и Централна Европа, включително Западна Германия и Източна Полша.
MARS повиши оценката си за средните добиви от рапица от 317 кг/дка на 322 кг/дка, но подобни добиви остават под средния показател за последните пет години.