Държавен фонд „Земеделие“ преведе 45 539 958 лв. по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. в сряда, 21 декември.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Зърнопроизводството е един от секторите, които най-много пострадаха заради войната в Украйна. След редица приеми и субсидиране на отделните сектори, по третата кризисна помощ фермерите, отглеждащи слънчоглед, също бяха допустими за подпомагане. 

Доколко обаче това помогна на фермерите? 

"Честно казано като я гледам помощта и като гледам какви са парите, на мен ми изглежда като една блок маса, на която ще седнем след като е свършило всичко. Всеки се наяде от нея, всеки взе каквото му се полага и накрая за нас останаха трохите. 6 хил. лева на стопанство, което сее 1500 дка слънчоглед, не виждам въобще това каква помощ е. Ти за 6 хил. лева не можеш да си купиш тора за 100 дка. Така че за мен ефектът е нулев", обясни Илия Проданов, производител от Бургаско.

Според Илия Проданов условието за подпомагане на по-малкото декари звучи като “дайте да дадем, но възможно по-малко”.

"Смятам, че буквално се подиграха със сектора. Първо защото 4 лв./дка, с кое да го сравня… дори препаратът, с който пръскаме в слънчогледа за борба с плевелите, е по-скъп от 4 лв./дка. Другото е, че помощта е до 1500 дка. Добре. По този начин ще се подпомогнат определена група от фермери. Стопанства от порядъка на 3000-4000 дка, какво остава за 6000-7000-8000 дка стопанства? Много хора ще кажат, че има много големи стопани, които обработват по 100 000 -200 000 дка земя. Защо и те трябва да бъдат изключени? Това, че обработват такива големи декари означава ли, че нямат разходи?", пита Александър Сотиров от Айтос.

По думите на младия фермер от трима кандидати е одобрен един заради разписаните изисквания. 

"В крайна сметка къде е помощта? Ние сме секторът в България, който е един от най-пострадалите заради войната в Украйна. Къде е помощта, която те ни дават? Казват ето, имате помощ, имате субсидиране, но това е само за пред хората, за пред медиите. Де факто ние оставаме на заден план. Зърното ни продължава да стои под навесите, не може да се продаде и нямаме яснота кога ще можем да го направим, защото цените продължават да вървят надолу и няма индикации да вървят нагоре. Ситуацията става все по-сложна и по-сложна, и в даден момент изпитваш някаква дори малка надежда, че ще получиш помощ от държавата, а в същия момент я няма", смята Сотиров.

Има и неутрални мнения по въпроса. 

"Няма да навреди, но няма и да помогне. Правилата, които са изработени в тази посока не ми се иска да ги коментирам. В крайна сметка нетната стойност на помощта е толкова малка, че надали си заслужава и коментар. Ако трябва човек да направи коментар, по-добрият вариант е той да бъде за правилата", смята Александър Александров от Видин.

Оказва се, че мярката е направена без допитване до бранша.

"Незнайно защо са взети две години, като през 2021 г. нямаше война. Впоследствие се взема по-малкото количество декари, които са засети. Другият основен проблем е този с наследствеността на самите фирми. Тук е човешко и не е приятно когато изгубиш едно подпомагане колкото и малко да е. Просто чиновниците направиха тази мярка без да се допитат до никого, а когато се направят такива неща, винаги се правят грешки. Едно е да четеш на книга, друго е да те удари живота точно на място", каза председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

Едно обаче е факт - помощта беше недостатъчна.

"Помощта е изключително малко. Да, помощ е, няма как да не признаем, че това са възможностите на бюджета, с който разполага министерството на земеделието. Помощта е изключителна малка, изключително незабележима. Щетите са огромни. 1 дка слънчоглед се очаква да мине 250-300 лв. Но по-добре нещо, отколкото нищо. Приемаме го като добра воля на министерството, че търсят макар и силно минимизирани форми и начини да бъдем подпомогнати, защото осъзнават каква тежест понасяме, за това, че сме солидарни с украинския народ. И може би тук е редно Европа да види и да ни подкрепи. Ние имаме нужда от помощ, за да се възпроизвеждаме. Нашите политици, които са в Брюксел, нека да се преборят за българското земеделие и то да бъде подкрепено, защото то носи негативите, то ги понася и то ги изнася", заключи Димитър Мачуганов - производител от Ловешко.

Вижте повече във видеото.