Полските фермери започнаха да блокират контролно-пропускателните пунктове на германско-полската граница. Повече от месец фермери затварят граничните пунктове с Украйна, протестирайки срещу вноса на украински продукти в Полша. Те се оплакват, че заради украинското производство цените на пазара падат, а в същото време печалбите им намаляват. 

Брюксел отстъпва: Предлагат се още изключения от ДЗЕС и защита на дребните фермери


Предвижда се акциите да продължат до 20 март, съобщава Tagesschau. Протестиращите са блокирали граничните пунктове "Губин - Губен" и "Одер - Швецко". Фермерите са пристигнали на местата на протеста със земеделска техника, което затруднява движението по редица магистрали.

Движението се пренасочва по свободните пътища

Всеки ден по маршрута между Берлин и Варшава преминават до 18 000 камиона, като демонстрантите възнамеряват да пропускат медицински и специални автомобили.

Това недоволство на на полските фермери е планирано да продължи до 22:00 часа в сряда. В този ден се очакват и други мащабни протести. 

За 20 март е планиран още един национален фермерски протест в Полша. Събиранията ще бъдат по-малобройни, но на повече места в страната, съобщават от farmer.pl.

В зависимост от местоположението ще се планират пътни блокади, включително на скоростни пътища, областни администрации, както и офиси на парламентарни групи и къщи на политици. 

Идеята е да се организират стотици малки протести, които да парализират цялата страна. Както обявиха фермерите, стачките няма да спрат, докато не се появят конкретни решения. 

Протестират и испанските фермери

Десетки трактори и стотици испански фермери влязоха в Мадрид в неделя, заклеймявайки селскостопанската политика на Европейския съюз, съобщи euronews.com.

Организаторите твърдят, че 1000 души са присъствали на протеста, но според правителството недоволните са били по-малко. 

Шествието е започнало от Министерството на екологията и е завършило пред централата на Министерството на земеделието, символизирайки двата основни проблема на фермерите: голямата бюрокрация и "еко" мерките. 

Протестиращите твърдят, че политиките, диктувани от Европейския съюз, насочени към опазване на околната среда, правят тяхната продукция неконкурентоспособна в сравнение с вноса извън ЕС. Те също така смятат, че политиките генерират бюрокрация, с която малките и средните ферми не могат да се справят.