От понеделник сутринта тракторите владеят градския пейзаж в цяла Германия. Много главни пътища са блокирани, тъй като започна протестната седмица, обявена от Асоциацията на германските фермери.

Четете още: Как фермерите да печелят повече пазари?

 

Земеделците демонстрират срещу плановете за строги икономии на управляващата коалиция . 7000 трактора се очаква да навлязат само в Мюнхен. 

Освен земеделските производители, множество спедитори и занаятчийски фирми също се събират, за да протестират срещу увеличението на пътните такси и като цяло високите цени на енергията.

Откакто федералното правителство инициира премахването на освобождаването от данъци върху дизела и превозните средства в селското стопанство, фермерите в Германия са в смут. 

Протестите на фермерите навлизат в нов кръг. От 8 януари фермерите от Федералната република  предприемат съгласувани действия, за да изразят недоволството си от политиката на правителството в Берлин. Целта е напълно да се премахнат съкращенията върху освобождаването от данъци върху дизела и превозните средства в селското стопанство, коментират от agrarheute.com. Именно планът за свиване на разходите на федералното правителство, според който в хазната ще има около 900 млн. евро повече за сметка на земеделците, беше последната капка, заради което недоволството преля. Още в края на миналата година имаше много протести на фермери в цялата страна, а в Берлин се проведе голям митинг. 

Голяма демонстрация е планирана в Берлин на 15 януари. Решението на бюджетната комисия на Бундестага за федералния бюджет за 2024 г. се очаква през третата седмица на януари. Пик на протестите ще има при откриването Международната зелена седмица (IGW) в Берлин.

Организаторите призовават протестите да останат мирни и през новата година. След като миналата седмица разгневена тълпа в провинция Шлезвиг-Холщайн попречи на министъра по икономиката Робърт Хабек да се слезе от ферибот, нарастват опасенията, че протестите могат да ескалират, коментират от DW.com.

Междувременно Съюзът на германските фермери, който организира сегашните протести, се разграничава от насилието и призова протестиращите да демонстрират мирно. Политиците от различни партии обаче се опасяват, че действията на фермерите могат да бъдат използвани от крайнодесни групи. 
В същото време от управляващата коалиция от социалдемократите, Зелените и либералите дадоха да се разбере, че не виждат повече възможности за маневриране над вече дадените отстъпки. 

Проучване, поръчано от списание "Шпигел", показа, че 70 процента от анкетираните са на мнение, че федералното правителство трябва да оттегли планираното премахване на данъчните облекчения за фермерите.