Правителството на Полша забрани вноса на зърно и на десетки други храни от Украйна в защита на селскостопанския си сектор. Това заяви лидерът на управляващата партия в страната Ярослав Качински, цитиран от Reuters. Подобни мерки предприема и Унгария. България също обмисля какво да предприеме.

Прогноза: Над 500 лв./т трябва да е цената на новото жито, за да покрие себестойността

Списъкът на Полша с конкретните забранени за внос продукти ще бъде включен в правителствената наредба.

По думите на Ярослав Качински, Полша остава съюзник на Украйна, която подкрепя и ще подкрепя. Решението за съответната забрана обаче е "задължение на всяка държава, всяка добра власт", която на първо място защитава интересите на своите граждани, добави Качински.

Той посочи още, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на проблема със зърното и украинската страна вече е уведомена за решенията на полското правителство.

Забраната за внос на зърно в Унгария ще важи със срок до 30 юни. Страната се надява и призовава Европейският съюз да предприеме съществени мерки дотогава.

България също обмисля да забрани вноса на украинско зърно. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в Пловдив, цитиран от БНР.

Гечев припомни, че страната ни е поискала реакция от Брюксел още през септември. Преди дни министърът на земеделието е провел и онлайн разговори с негови колеги от шест държави.

Български зърнопроизводители в продължение на седмици протестираха срещу вноса на украинско зърно, блокирайки няколко пъти ГКПП "Кардам" и други пропусквателни пунктове и ключови точки в страната.

Тяхното искане се състои в отмяна на регламента на Европейската комисия, разрешаващ безмитния и безконтролен внос на земеделска продукция от Украйна. Второто им желание е да се изравнят субсидиите за българското земеделие с това на страните членки Европейския съюз.

Междувременно, без значение от доводите на страница и техните искания, Европейската комисия отхвърли забраните на Полша и Унгария върху вноса на зърно от Украйна.

„Европейската комисия е наясно, че Полша и Унгария обявиха въвеждането на забрани за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. В този контекст считаме за важно да напомним, че търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими“, съобщиха от пресслужбата.