Въпреки сушата сеитбата в нивите на Божидар Митов е приключила без проблем. „Да, натоварват се машините повече, но стана, колкото и суха да е почвата“, посочва фермерът. Тежката есенна кампания идва на финала на тежка година. Продължителна суша, капризи на природата в средата на лятото.

Още по темата: Божидар Митов: При рентите търсим стабилност, а не върхове

„Мина един дъжд с много голяма буря и ми събори около 10 000 дка с царевица. При слънчогледа проблемите и щетите бяха по-малко, тъй като беше по-назад в развитието си. Няма как да сме доволни, финансовата страна не е за приказване. Не съм от тези, които се оплакват, но по принцип е тежко“, споделя Божидар Митов, който обработва над 100 000 дка в района на град Търговище. 

Фермерът не крие, че темата за разделението на земеделците е много болна за него. Зърнопроизводителите биват обвинявани в много грехове, но никой не отчита както приходите им към хазната, така и социалната и финансовата роля по населените места. 

„Постоянно повтарям, че като дойдат избори, политиците започват да говорят за дребни и едри, да ни делят. Сега едва ли не всяка година имаме по два пъти избори и те се възползват. Едрите се броят на пръсти, а дребните са над 50 000. Но има закони, достатъчно добре направени като изисквания. Защо плюят сектора, защо делят зърнопроизводителите?“, не крие възмущението си Божидар Митов.  

Фермерът коментира, че „доброжелателите“ дори не разбират естеството на земеделската дейност. „Нашият бизнес е изключително скъп. Много хора, които не са в бранша, не могат да го асимилират. Всичко, което за тези 33 години е изкарвано, е отивало за фирмата. Трябва да се инвестира, за да продължиш напред!“, допълва още Митов и посочва, че отговорността е изключително голяма – не само към семейството, но и към служителите и собствениците на земя.  

Стопанинът е категоричен, че няма как да се развива какъвто и да е бизнес, без да се инвестира и да се тегли заем. Това гарантира развитието на даден земеделски производител. „Трудно, лесно, бизнесът не стои на едно място. Не се ли инвестира, няма как да се закрепи. Да умееш да работиш с пари на банките е успех, но има една подробност – трябва да умееш да връщаш!“, разкрива част от формулата си за успех производителят. Заедно с близки, колеги, приятели и арендодатели Божидар Митов отпразнува 33 години земеделска дейност в Търговище.