Дългоочакван и благодатен дъжд се изсипа на празника на фермера Божидар Митов в Търговище. Стопанинът отбеляза с двудневни тържества 33 години земеделска дейност. По този повод министърът на земеделието Кирил Вътев връчи Плакет за цялостна дейност по време на стилна вечеря в залата на Художествената галерия в Търговище, в която фермерът успя да събере своите приятели, съмишленици и колеги. Близо 500 гости и три поколения Митови празнуваха Христовата възраст на фирма „Агроелит“. 

Вторият ден от празненствата премина по традиция на стадиона в село Макариополско. Там Божидар Митов събра своите арендодатели на сладка раздумка и танци. Николина и Мария Чакърдъкови поведоха хорото въпреки натрупания сняг. 

Началото на фирмата е поставено през 1990 г. с 1200 дка в село Мировец, разказва пред Агри.БГ Божидар Митов. Днес площите на земеделския стопанин са над 100 000 дка. 33 години в земеделието дават и отнемат, не крие земеделецът. „Първо – много работа и оттам много ангажименти. Човек трябва да е упорит, защото наистина е натоварващо. За отнемането, страда основно семейството“, отбеляза той. 

Неизбежно е сравнението между преди и сега. Според фермера през годините е имало много спънки, една от тях е неизменна – бюрокрацията: „Значи хората, които наистина искат да работят земеделие и да го правят печелившо, е най-трудно. Защото рестрикциите, проверките са ужасни. Едно време, когато почвахме, не беше никак лесно. Фактически нямаше пари, нямаше техника. Нямаше и правила, което още повече затрудняваше“.

Коректността към собствениците на земя стои в основата на успеха, смята Божидар Митов. „Тогава бяха едни времена, когато голямата част от арендаторите носиха по една тетрадка под мишка и пишеха на нея „Дал Кольо, взел Кольо“. Аз винаги съм имал счетоводство, нямаше как да не се работи с документи“, разказва още фермерът. Това дава възможност след това да се представи история на фирмата пред банките и отпускане на кредити. 

Фермерът има достойни наследници в агробизнеса – синът и дъщерите му поемат по неговите стъпки и надграждат постигнатото с допълващи дейности. Така всеки има свой успешен бизнес в голямото семейство на Божидар Митов.