Сдружение „Пчела Добрич 1946” ще подпомогне финансово пострадалия Димитър Димитров. Припомняме, че пчелинът му със 130 пчелни семейства беше отровен през изминалата седмица. Негови колеги от съседни села също пострадаха и се обединиха, за да подадат жалба до ОД „Земеделие”. Взети са проби от умрелите пчели и от овощна градина, при третирането на която вероятно са пострадали общо 400 кошера с пчели. 
 
 
„Сдружението ще финансира лабораторните анализи на растителността, за да се докаже че в нея са налични пестицидите, отровили пчелните семейства”, съобщи Мартин Петров, член на УС на „Пчела Добрич 1946”. „Изследването на пчелите за наличие на пестициди струва 420 лв., толкова излиза и изследването на овошките”, допълни Петров. 
 
Той уточни, че подпомагането на потърпевшите е прецедент в историята на пчеларското движение, тъй като при ежегодните случаи на отравяне на пчелните семейства пострадалият е оставян да се справя сам. Често пчеларят се отказва да подава сигнали, да вика комисия или да изпраща проби за анализи.
 
[news]
„Всичко това е трудно и финансово, и психически, процедурата е направена така, че пчеларите да се откажат”, коментира още Мартин Петров. „Ние ще подкрепим колегата, защото не искаме случаят пак да потъне и да бъде забравен”. 
 
В социалните мрежи се появиха призиви не само за опазване на пчелните семейства, но и за подкрепа на потърпевшите.
 
„Всички сме наясно, че пчелите са важни не само за българското земеделие, но и за нашето съществуване, колкото и банално да звучи”, подчерта още Мартин Петров. Отравянето на пчелите оставя не само цели домакинства без препитание, но и нарушава опрашването на полски и горски култури.
 
Преди 3 години, в края на април-началото на май, в община Балчик имаше сериозен подмор на пчелите. Тогава след третиране на земеделски площи са натровени 3000 пчелни семейства в селата Соколово, Ляхово, Храброво и Сенокос. Потърпевши бяха 30 пчелари, като при някои имаше до 100 % смъртност на пчелите. 
 
На 19 април на среща в ОД „Земеделие” в Добрич ще бъдат обсъдени проблемите в пчеларския сектор. До тогава се очакват резултатите от лабораторните анализи да бъдат готови.