Насоките за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР са публикувани за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на земеделието (МЗХГ).

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Общият размер на безвъзмездна финансова помощ по процедурата е близо 40 млн. лева. Кандидатстването и оценката на предложенията ще бъде изцяло електронно чрез ИСУН 2020, а приемът се очаква да бъде отворен в края на ноември.

Максималният размер на средствата за един кандидат е до 30 хил. лева, като изплащането им ще се извършва на два етапа. Първото плащане ще бъде на стойност близо 20 хил. лева и ще се реализира до два месеца след сключване на административния договор. Окончателното плащане ще се извърши след точно реализация на бизнес плана, което ще се удостовери с проверка на място от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Потенциалните кандидати трябва да се регистрирани земеделски производители и притежават стопанството със стандартен производствен обем (СПО) между левовата равностойност на 2000 евро и 7999 евро, включително. 

Всеки може да се запознае предварително с обявените условията и изискванията по подмярката ТУК.

Предложения и коментари се изпращат до 19 ноември чрез ИСУН 2020 или на [email protected].

От ресорното министерство припомнят, че малките земеделски стопани ще могат да ползват услугите на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), която предоставя безплатно консултантски услуги, включително изготвяне на бизнес планове по подмярката.