Ясно е вече на какви условия трябва да отговарят младите стопани, за да кандидатстват по предстоящия прием по подмярка 6.1 от ПРСР, който е планиран около 25 ноември тази година.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

На обществено обсъждане е публикуван Проект на Насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.011 на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. 

Допустими кандидати

Физически лица, еднолични търговци и еднолични дружества с ограничена отговорност, регистрирани по Търговския закон, които са:

•    регистрирани за първи път като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани не по-късно от 24 месеца към датата на подаване на проектното предложение;
•    имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 8000 евро и 16 000 евро включително или
•    са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на проектното предложение.

Предвидено е изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения чрез ИСУН 2020.

Условия за допустимост

Подпомагането се предоставя за максимум 5 години само при представен бизнес план. Изпълнението му трябва да започне най-късно девет месеца след датата на сключване на административния договор.

Бизнес планът трябва да доказва:

а) жизнеспособността на земеделското стопанство за максимален срок от 5 години;
б) увеличаване на икономическия размер на стопанството спрямо първоначалния размер най-малко с левовата равностойност на 4000 евро, измерен в СПО, най-късно до изтичане на посочената в бизнес плана крайна дата на период за проверка на неговото изпълнение.

Бизнес планът задължително включва:

а) поне една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лв.;
б) описание на дейностите, с които ще започне изпълнението му в срока до 9 месеца от сключването на договора. 

Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от левовата равностойност на 25 000 евро, които се изплащат на два етапа.

Критерии за подбор на проекти

Приоритет ще се дава на:

•    Кандидати с образование в областта на селското стопанство;
•    Проекти за устойчиво развитие на стопанството;
•    Проекти за дейности, които се изпълняват в чувствителни сектори;
•    Проекти, свързани с производството на биологично сертифицирани селскостопански продукти;
•    Проекти, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване;
•    Проекти, чрез които се създава устойчива заетост.

Писмени предложения и коментари се изпращат до 17 ноември включително на [email protected]

От ресорното министерство обръщат внимание, че кандидатите няма да могат да се възползват от безвъзмездни консултантски услуги от страна на Национална служба за съвети в земеделието, както и за изготвяне на безплатни бизнес планове. Оттам ще дават само съвети.