България подкрепя предложението на Полша за необходимостта от включване в новия Регламент за Автономните търговски мерки (АТМ) за Украйна на ефективни решения за предотвратяване на прекомерния внос на селскостопански продукти от воюващата страна и отрицателното въздействие върху селскостопанския сектор на Европейския съюз. 

Четете още: Следващата седмица: Отново среща при премиера за финансова подкрепа и ново законодателство в земеделието (обновена)

 

Позицията на страната ни беше представена от земеделския министър Кирил Вътев, който участва във вторник в заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел. 

България счита, че предстоящото предложение за регламент трябва да включва разпоредби за ускорени процедури по защитни клаузи и възможност за прилагане на регионални защитни мерки в случай на сътресения на пазарите на няколко или една държава членка, съобщават от пресофиса на аграрното министерство. 

Подпомагането на европейските фермери трябва да бъде справедливо, за да няма неравнопоставеност на земеделските производители в ЕС“, заяви министър Вътев в рамките на дебата по представената информация от Комисията за Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство в Европейския съюз.

„В условията на нарастващи предизвикателства ЕС се нуждае от стабилна система, която да гарантира сигурност на доставките и достъпност на храните за гражданите, както и стабилност в доходите на фермерите. Всички сме свидетели в колко държави членки в момента има протести на фермери и този факт поставя изключително сериозни въпроси относно настоящата Обща селскостопанска политика, и поставя много сериозни задачи за бъдещето на селскостопанската политика на Европа“, каза министър Вътев. 

Той изтъкна значението на гарантирането на сигурност в бизнеса, трайност в законодателните изисквания, опростеност, систематичност и логичност на изискванията. Също така следва да се намери баланс между нарастващите амбиции на Съюза в областта на околната среда и климата и гарантирането на икономическата устойчивост по агрохранителната верига

Министър Вътев коментира, че основна цел на стратегическия диалог по поставените теми следва да бъде постигането на баланс между икономическото благосъстояние на фермерите, опазването на околната среда и обществената справедливост.