Последните месеци на зимата са изключително важни за овощарите. Ако стопаните са успели още есента хубаво да почистят мумифицираните плодове и сухите клони, сега ще се справят много по-лесно със задължителните мероприятия. Това, което тревожи немалка част от тях обаче са цените за предстоящото зимно пръскане и зимно торене на дърветата.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

„Най-необходимите торове за овощната градина са азот, калий и фосфор. Само миналата година те поскъпнаха с над 50%. Четох някъде, че това било заради повишената цена на газа на световно ниво. Да, де, ама сега като той пак скочи и то много, как ще е с цените на торовете?“, притеснява се Станислав Иванов, който има сливова овощна градина.

Според него най-удачното време за наторяване на дърветата е сега или поне така знае, че се прави още от баща си. В края на зимата трябва да се напръска и срещу основните вредители. Това за него означава, че ще се наложи да задели пари, с които да си осигури и препарати, и торове.

„Част от препаратите успях да си набавя, но с торовете нещата са много сериозни според мен. Следя една от големите фирми, които предлагат и които аз предпочитам, но не пускат актуални цени. А трябваше да ги има още в началото на януари. Затова си правя чисто бакалски сметки сега. За един декар овощна градина са нужни от 30 до 50 килограма комбиниран тор. Минимум по 3 лева килограма, на мен само това ще ми струва от 90 до 150 лева на декар. Само наторяването. А другото?“, вълнува се Станислав.

Според него така, както вървят нещата, и плодовете при всички обстоятелства ще са по-скъпи тази година.