Цените на зърнените култури в страната са нараснали още, макар и с малко, по последни данни на САПИ, обработени от Министерството на земеделието (МЗм). Световните борси също отчетоха ръст, а у нас зърнопроизводителите се оплакват от отлив на търговци заради намесата на държавата на пазара. Предстои да видим на колко и кога ще купува самата тя родното зърно.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Средно за страната, към 23 март 2022 г. се наблюдава повишение на изкупните цени на пшеница (хлебна и фуражна), царевица и слънчоглед от 1,7% до 3,9% на седмична база, пише в последния публикуван оперативен анализ на МЗм.

Към отчетната дата хлебната пшеница се е търгувала на 637 лв./тон без ДДС, а фуражната на 617 лв./тон без ДДС. Слънчогледът е достигнал до 1 912 лв./тон без ДДС.

През последната седмица не е отчетено изкупуване на ечемик и рапица. Сравнявайки с година по-рано, слънчогледът е поскъпнал с 88,2%, а пшеницата и царевицата – в рамките на 50,8% - 54,6%, съобщават още от ведомството.

Малко повече количества пшеница и царевица са изнесени от Пристанище Варна ЕАД1 на седмична база, сочат данните от бюлетина на министерство. 28,4 хил. тона са последно преминалите през порта спрямо 27,5 хил. тона седмица по-рано. Общото изнесено количество от началото на текущия пазарен сезон до 27 март 2022 г. е 1088,9 хил тона, което е с 67% повече на годишна база.

Макар да остава в застой за поредна седмица, експортът на ечемик през порта също бележи значителен ръст спрямо година по-рано - с 67,5%, съобщават от ведомството. Все още не са преминавали товари с рапица.

При отчетени 49,5 хил. тона за последната седмица, износът на царевица през „Пристанище Варна“ ЕАД от началото на септември 2021 г. до момента изпреварва миналогодишния със 73%. В рамките на периода през порта не са преминавали пратки със слънчоглед за експорт.

На този етап няма данни за износ на пшеница, ечемик и рапица, царевица и слънчоглед от реколта `2021 през „Пристанище Бургас“ ЕАД. 

От началото на съответните пазарни години ( юли 2021 г. за есенните и септември 2021 г. за пролетните култури) до 27 март 2022 г. не е реализиран внос на пшеница, ечемик, рапица и слънчоглед през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас, информират от МЗм. През „Пристанище Варна“ ЕАД са доставени само 3,9 хил. тона царевица.