„Не може ние да се занимаваме с пчеларство и да предлагаме на хората здравословни продукти, а децата ни да ходят на градина и да боледуват всяка седмица.” Това е мотивацията на 34-годишната Кристина Ценова, когато преди време решава да създаде още нещо в семейното стопанство – специален имуностимулатор.

Липсата на диалог между фермери и преработватели клати цените

Пчелна ферма Ценов произвежда ароматен букет мед от редки местни билки в плевенското село Бресте. Асортиментът на производителите включва тинктури, прополис, мед, мехлеми, цветен прашец, козметични продукти, восъчни свещи в различни форми, сувенири и други.

Цено и Кристина Ценови имат около 180 кошера, две деца и изпълнен със съдържание живот на село. Но и още нещо – безброй идеи за полезни неща и дела. Те не са от производителите, които първо казват колко им е тежко. „Само да сме здрави, нищо не може да ни спре да сбъднем мечтите си, ние не спираме да работим за тях”, заявява пред Агри.БГ Кристина.

Последната реализирана вече мечта на амбициозните пчелари е специалният кът за апитерапия в стопанството. Проект, за който спечелват финансиране от голяма фонадация.

„Имаме редица идеи. Районът е чист, няма много земеделска дейност в близост, освен това сме близо до туристически обекти. Всичко това за нас е шанс да дадем повече на хората. Предлагаме и апитерапия, искаме посетителите да получават здравословни ползи за душата и тялото при нас. 

Имаме три специални фургона - за апитерапия,  за презентиране на дейностите (най-вече за деца и ученици), а третият ще е нашата лаборатория за пчелния имуностимулатор. Вече сме излели бетона за него. Следва да закупим и хладилен бус за съхранение и доставка, мислим и за онлайн магазин”, разказва още обаятелната пчеларка.

Преди три години Кристина била озарена и вдъхновена от мисълта да създаде ефикасен продукт за имунната система на човек от даровете на пчелите и започнала да действа.

„Започнах да чета много и да търся информация. Разбрах, че при комбинацията на четири компонента се постига много добър имуностимулатор, събран само в една лъжичка на ден. Тествах го и забелязах благоприятния ефект върху имунитета на моите деца”, споделя Ценова.

Тя вече е брандирала продукта си. Подобно на семейното лого – Пчеларска ферма „Ценов”, нейният проект кауза носи името на грижовната майка, решила да го осъществи – Имуностимулатор „Ценова”. С идеята си Кристина участва също и в програма за жени фермери, а следващата стъпка е работата с технолог. „Твърдо убедени сме да доведем процеса докрай”, категорична е Кристина Ценова.