Атанас Атанасов е млад фермер от Червен бряг, който през 2010 г. се връща от Великобритания, за да стане фермер у нас. Днес той е един от най-големите производители на пипер в България, като отглежда 200 дка от културата на открито. През 2019 г. е отличен с приза „Пиперопроизводител на България“ от Асоциация „Български пипер“.

Фермер: Първата проверка да не е окончателна, а да има още

„Производството на полето е фабрика на открито и се сблъскваш постоянно с предизвикателствата на природата“, така определя пред Агри.БГ работата си стопанинът и заявява, че полското производство е неговата страст, затова не се отказва въпреки трудностите.

Атанас Атанасов: „Тази година засадихме пипера малко по-късно, около 25 май, защото при нас пролетта беше много студена и разсадите закъсняха. От това, кога ще паднат сланите, зависи и докога ще събираме реколтата. Миналата година сме брали до края на ноември, времето беше хубаво, но се е случвало да приключим и септември.

Имали сме много тежки моменти. Например една година страшно наводнение унищожи всичко, имали сме и повсеместни поражения от градушка, което ни вкара в големи задължения. Но когато си упорит, рано или късно идва положителният резултат. Най-лесно е да се откажеш, когато има трудности."

В работата на полето има много неизвестни, но ние се опитваме чрез находчиви решения да сме подготвени за всяка ситуация.

От 2-3 години находчивият земеделец не разкопава стопанството си, а прилага мулчиране. Това му спестява и трудностите при осигуряването на работна ръка.

"Мулчът допринася за поддържането на равномерна влага, също така затопля почвата при застудяване, ускорява развитието на културата. Позитивите от мулчирането са доста големи", категоричен е пиперопроизводителят.

Друго решение на Атанас е насочено към снабдяването с устойчиви сортове, не само заради високите добиви, а и като начин да предотврати появата на много от болестите, които се срещат при зеленчуците на открито.

Атанас Атанасов: „Основната болест, която мъчи пипера, е бактериозата. Тя се появява особено засилено в дъждовни години, каквато е и тази. Бактериозата сега започва и вече може да се срещне в част от културите

Тук най-голямо значение има кой какви семена използва.  Ние вече преминахме почти на 100% към хибридни сортове. Те са в пъти по-скъпи от другите, но инвестицията си заслужава, защото са много по-устойчиви и гарантират висок добив. Предишни години добивите ни са били около 2 тона, сега очакваме да достигнат 4 тона.“

Следващата иновация, която фермерът предвижда в борбата с климатичните промени, е изграждането на инсталации, които да предпазят стопанството му от градушка .

Атанас Атанасов: "В най-кратки срокове смятам да инвестирам в собствена градозащита. Вече има иновативни решения с машини, които се монтират по средата на стопанството и чрез газове предпазват до 800 дка в окръжност. При среща с газа градушката се превръща в сняг и вода."

Заради всички вложени усилия от негова страна и качествената продукция, която добива, зеленчукопроизводителят не се притеснява за пазара. Неговият пипер се пласира успешно в Плевенския регион.

Атанас Атанасов: "Нямам директен пазар, защото произвеждам в големи количества, работя с големи складове, които разпределят стоката по магазинната мрежа. Големите търговски вериги са силни на пазара с други стоки. Българинът си купува зеленчуците предимно от магазинчето „Плод и зеленчук“ и от пазарчето. Това са моите наблюдения. Проучвал съм какви заявки биха ми направили от голям търговски бранд, далеч не са такива, колкото се пласират на пазара от търговците."

Когато имаш качествена стока, нямаш проблеми с продажбите, търговците сами те търсят, категоричен е Атанасов.

За родния производител на пипер ситуацията в земеделието ни се подобрява. Подпомагането се е увеличило значително през последните години, а той разчита, че засиленият контрол съвсем ще свали от сцената фалшивите фермери. Не обича да се оплаква, предпочита да действа и тази негова философия е довела до успеха му днес.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вендинг-автомат за плодове и зеленчуци има вече и у нас

Проверки: Фермер пита, редно ли е инспекторът да е сам

Жътвената кампания тръгва от Пазарджишко