40% от проверените картофопроизводители, кандидатствали по държавната помощ за борба с теления червей, се оказали без съществуващи насаждения, съобщиха преди време от Държавен фонд „Земеделие“. Истинските стопани призовават да се преосмисли и самото инспектиране, за да се сведат до минимум възможните измами.

Грудев: Три години без субсидии за фермери със заявени, но липсващи насаждения

Иванка Иванова е картофопроизводител от Самоков и редовно ползва помощта за теления червей. Тя е една от 307-те души подали заявление за подпомагане от държавата в битката с вредителя.

Иванка Иванова: При мен проверката за телен червей мина без проблеми, картофът ми беше вече поникнал. Ние сме реални фермери. Нека има проверяващи, но при нас примерно дойде само един инспектор. 

Питам се, като е един човек, не е ли възможно по-лесно да бъде подкупен, защото знаем и за такива случаи?

Има минаващи "покрай капките" и ние дори си ги знаем кои са. Тези, които не произвеждат, а само заявяват. Прилагат номера с почерпките, а ако не мине, започват да лъжат, че сега, утре, до дни ще го засадят."

Изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев обяви, че тази година контролът е още по-сериозен, а проверките - засилени. По думите му са проверени 200 заявители на помощта, което е около 65% от подадените заявления.

Огласените от ведомството проценти сочат, че около 80 души са хванати като нереални производители на картоф.

"Ако наистина са заловили толкова нарушители, браво!", възкликва Иванка, но още не е убедена, че няма компрометирани проверки и прикрити случаи. По думите ѝ борбата с теления червей е много трудна и почти никога не можеш да се отървеш изцяло от него, затова тази помощ е важна за стопаните. 

Иванка Иванова: „В началото го зашеметяваме и после прилагаме от препаратите за бръмбари, ако има наядено, за да ги уморим. Но субсидията от държавата определено е в помощ, понеже ни покрива разходите за препарати. Разправията с документациите е повечко и по-възрастните стопани не винаги успяват да се справят, но аз лично се възползвам от помощта.“

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Производителката очаква изплащането на сумите за борбата с теления червей в края на месеца. Официално обявеният срок е 22 юни. Малко преди това, на 18 юни, ще започнат и проверките на терен във връзка с обвързаното подпомагане. Картофите ще са от първите инспектирани култури.

Иванка Иванова:Първите проверки миналата година започнаха по-рано, но си спомням, че последната ми беше малко преди снега, през ноември. Това вече не е подходящ период, защото тогава всичко е извадено от полето. Инспекторът дойде да проверява граха ми, който бях направила на бали вече за животните. Добре, че имаше още на терен и успя да ги заснеме. Ние също искаме да се изловят измамниците."

Според Васил Грудев засилените проверки са причина тази година да има с 20% по-малко заявени площи за подпомагане, защото всички знаят, че ще се проверява на място. Мнението на Иванова е, че може да има отлив от картофопроизводството и заради намалените ставки по обвързаната подкрепа. 

"Орязаха ни обвързаното подпомагане. На 26 май ми дойде писмо. Определената ставка трябваше да е 190 лв, а ни заявиха 135 лв.", коментира картофопроизводителката.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Първата проверка да не е окончателна, а да има още

Производител: Абсурдно е да се проверяват полски домати сега

Експерт: Субсидиите държат земеделието ни живо