Теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа започват по-рано тази година, правят сравнение зеленчукопроизводители. 

Производител: Абсурдно е да се проверяват полски домати сега

За някои фермери ранните проверки са по-адекватни, други споделят притеснения, че някои от културите им се садят по-късно тази година, но всички се надяват, че проверките ще продължат да отсяват истинските от фалшивите земеделци.

Пред Агри.БГ Атанас Атанасов, който успешно се развива като зеленчукопроизводител в Плевенско, твърди, че именно ефектът от проверките стимулира истинските производители. Не го притеснява по-ранния старт на теренните инспекции, напротив, адмирира го.

"Нека има проверки, това е добре. Миналата година бяха по няколко пъти и ефектът е видим. Има заловени редица измамници. Подходящо е да се започне, но е добре първата проверка да не е окончателна, а да има още.

Тази година върви малко по-назад заради метеорологичните условия и ние изоставаме на терен. Моят лук в момента е засаден само наполовина. Той е по-специфичен, не се засажда като другия лук през март. Очаквам събота и неделя да успеем да го довършим. Миналата година проверките бяха по-късно", спомня си зеленчукопроизводителят.

Обявеният от Държавен фонд „Земеделие“ старт на теренните проверки тази година е 18 юни, а първите инспектирани култури ще са: домати, пипер, краставици, корнишони, лук, чесън, картофи.

ДФЗ: Теренните проверки започват от зеленчуците

Атанасов е съгласен, че е нормално да има различни позиции по отношение на старта на проверките, защото някои култури като доматите и краставиците могат да се садят на няколко пъти в различни периоди. Затова е добре да има и последващи проверки, смята той.

Атанас Атанасов: „При мен няма проблем. Пиперът ми е засаден, картофите също. Даже е добре при картофите сега да минат на проверка, защото след 20 дни ще започнем да ги прибираме. Няма как на 100% всичко земеделци да са доволни за периода на проверките."

По думите му проверките винаги са се осъществявали в негово присъствие. Той получава обаждане няколко дни по-рано от инспекторите и се разбират за ден и час, когато му е удобно.

Аз лично не съм забелязал някакво лошо отношение или дебнене от страна на проверяващите. Ние, реалните фермери, не се притесняваме, заявява зеленчукопроизводителят.

Имало е и последващи проверки и Атанасов и се надява, че тази година също ще има повече контрол. 

"Миналата година на полето имах поне три или четири проверки по различно време. Измерваха, снимаха и накрая на годината се видя, че има ефект – много декари на мои колеги излязоха фалшиви. Това е добре за нас, които реално произвеждаме", категоричен е Атанасов.

Той коментира и скандала със записа на министър Танева.

Атанас Атанасов: „Аз винаги съм честен и казвам истината.  В случая бяха прави колегите, но допреди няколко години. Тогава наистина много се злоупотребяваше. Не можем да отречем факта, че от две години проверките имат голям ефект и Министерството и Фонда си вършат работата. То е ясно, че няма как на 100% да се хванат всички измамници, но смятам, че се работи в правилната посока.

Ние го усещаме по субсидията, тя се повиши повече от двойно заради хванатите измамници.  Преди 3-4 години ударихме дъното. Субсидията падна до 70-80 лв. при предвидена и заложена такава от порядъка на 200 лв. Сега е 180 лв.“
 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Експерт: Субсидиите държат земеделието ни живо

С 50% по-слаба ягодова реколта прибират в Североизтока

Контрол на вноса - къде в картинката е родният производител?