Пазарът на агнешко месо в страната през периодa 26 септември – 3 октомври 2012 г. остава спокоен, като цените се запазват на нивата от предходната седмица.

 

За поредна седмица предлагането на едро на цялото агне остава в ценовия диапазон от 11,75 лв./кг (Габрово) до 17,00 лв./кг (Варна). Средната цена на едро на цяло агне е без изменение спрямо предходната седмица - 13,08 лв./кг.


В магазинната мрежа също не се наблюдават седмични изменения на цените на дребно. В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно се запазват в границите от 11,99 лв./кг (Хасково) до 13,35 лв./кг (Плевен), а в другите търговски обекти (ДТО) - от 12,00 лв./кг (Кърджали) до 14,20 лв./кг (Велико Търново).


За разлика от агнешкото месо, през изминалата седмица, продължава тенденцията на постепенно покачване на цените на пилешкото месо както на едро, така и на дребно. Единствено при цените на дребно на охладеното пиле, предлагано в големите търговски вериги, се отчита леко седмично понижение. Средната за страната цена на едро на замразеното пиле отбелязва повишение с 1,9% спрямо предходната седмица до 4,10 лв./кг. Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ нараства с 1,7% спрямо предходната седмица до 4,67 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,29 лв./кг (Бургас) до 5,14 лв./кг(Перник и София). Средната за страната цена на дребно на замразеното пиле, предлагано в ДТО, е 4,81 лв./кг, с 1,9% по-висока спрямо предходната седмица.

 

През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,93 лв./кг, с 0,2% по-висока спрямо предходната седмица. През м.септември 2012 г. продължи тенденцията от края на предходния месец на постепенно повишение на цените на пилешкото месо.В рамките на едномесечния период средната цена на едро на замразеното пиле бележи ръст от 5,9%, а тази на охладеното пиле - с 10%.

 

През периода се наблюдава леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на тези на дребно на нивата от предходната седмица. Средната цена на едро на брашното за страната нараства с 1% спрямо предходния седмичен период, до 0,98 лв./кг. По области, брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,77 лв./кг (Враца) до 1,09 лв./кг (София и Смолян).

Средната цена на едро на захарта остава на нивото от предходния седмичен период - 2,08 лв./кг. На борсите в страната бялата захар се предлага на цени от 1,88 лв./кг (Добрич) до 2,30 лв./кг (Разград).


През анализирания период (26.09 – 3.10.2012 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на средната цена на дребно на яйца размер М в по-малките магазини, където е регистрирано леко повишение спрямо предходната седмица. Предлагането на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,21 лв./бр. до 0,25 лв./бр., като най-ниска стойност се отчита в Силистра. Цените на дребно на яйца – размер М в ГТВ са в интервала от 0,25 лв./бр. в Шумен до 0,30 лв./бр. в областите Благоевград, Пазарджик и Пловдив.


През периода 26 септември – 3 октомври 2012 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,92 лв./литър, с 0,3% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Плевен (2,73 лв./литър), а на най-високи – в Разград (3,11 лв./литър).

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!