След двугодишна пауза заради пандемията от Covid-19, специализираното изложение за овощарство “Дунавски овощари” 2022 ще се проведе отново в Русе на 26 март, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

"По традиция участие в петото издание на форума ще вземат компании с фокус в обслужването на овощарския сектор - производство на посадъчен материал, препарати за растителна защита и торове. Предвидили сме и възможност за изложение на земеделска техника и оборудване, съоръжения, капково напояване. Ще се представят и фирми в областта на агроконсултации, финансиране и други", обясниха от асоциацията за Агри.БГ.

В рамките на петото издание на форума отново са предвидени традиционните b2b срещи, в които земеделците ще имат възможност за директна среща с представители на преработватели, търговски вериги и търговци на едро.

Семинарната част ще включва презентации на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) по актуални теми, научни презентации в областта на овощарството, дискусии.

За първи път през 2022 г. ще се проведе и фермерски базар с местни земеделски стоки.

"В базара ще се включат производители на земеделска продукция. Подготвили сме безплатни щандове за производители на плодове, зеленчуци, мед, ядки, вино, натурални сокове, сушени плодове, сладка, конфитюри и посадъчен материал", добавиха от асоциацията.

Дни на Дунавския овощар пък ще бъде част от съпътстваща програма на изложението. Тя ще се проведе съвместно с ПГСС “Ангел Кънчев” - Русе на 25 и 27-ми март.

От Дунавски овощари уточниха, че за посетителите без зелен сертификат ще бъдат безвъзмездно осигурени бързи антигенни тестове за Covid-19.