След проверките на ДАНС и НАП трябва да има глобени и затворени мандри. Това заяви Пенка Христова, Председател на Съюза на животновъдите в България ( СЖБ ).

 

Дори и мандрите да бъдат санкционирани обаче, проблемът с прекомерно високите крайни цени ще остане, тъй като търговските вериги не подлежат на конкретна регулация, категорична е Христова.

 

Млекопроизводителите започват своите паралелни проверки във фермите от неделя. Те ще събират документация от стопаните, за да докажат, че средната изкупна цена на млякото е 40-45 ст. за литър, а не официално обявените от преработвателите 60-65 ст.

 

Посещенията ще се провеждат по график и започнат от Сандански, Враца и Разлог. Освен проблемните отношения с преработватели и търговци, производителите у нас, търпят негативи и от ограничения размер на субсидиите, който според бранша е три пъти по-нисък от парите, които получават фермерите от останалите европейски страни.

 

Така техните стоки се внасят на нашия пазар на евтини цени, което, логично, е предпоставка родните мандри да избират за производството на млека и сирена чуждите, а не българските суровини, заяви Пенка Христова.

 

[news]


На срещата в сряда земеделското министерство пое ангажимент да затегне контрола по вноса и да предложи промяна в изплащането на субсидиите, като сроковете се изтеглят с месец и половина напред. За да се достигне разрешения таван на националните плащания, през януари животновъдите ще получат допълнителни 27 млн. лева, като ще бъде разгледана и възможността за разсрочване на техните целеви кредити.

 

След като земеделският министър Мирослав Найденов обяви вчера, че производителите на месни и млечни продукти са дадени за проверки от ДАНС, НАП и Икономическа полиция, днес се разбра, че производители са поискали среща с премиера Борисов. Те искат да разберат от него дали са обявени за врагове на държавата и фиска. След срещата, ако тя се осъществи, ще се съберат за да преценят дали и как да реагират.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!