В пчеларския календар отново на дневен ред през последните седмици е есенната борба с вароатозата. Не трябва да се пренебрегва последното третиране с оксалова киселина, съветва експертът и председател на Областния пчеларски съюз в Плевен доц. Юлиян Станчев.

Слабите кошери трябва да се обединят, за да изкарат зимата

Новата пчеларска програма, отворена за прием до 6 ноември, е с 1,6 млн. лв по-голям бюджет и приоритет в нея отново е борбата с акара. Известно в бранша е сезонното третиране с препарати, като по схема това се случва през пролетта, средата на лятото и есента. Доц. Станчев твърди, че залага на третирането с млечна киселина, което по-думите му е много ефективно.

У нас не се прилага много млечната киселина, която в други страни се използва широко. Аз третирам през последните 10 години с нея и съм много доволен, категоричен е пчеларят.

Предимствата на млечната киселина са, че тя е естествен продукт, намиращ се в млякото, месото, дори човешкия организъм и участва в обмяната на веществата. Твърди се, че при използването ѝ не се губят пчелни майки, а остатъчните количества от третирането изчезват след седмици. Освен това млечната киселина е естествена съставка на меда. "Но в борбата с вароатозата оксаловата киселина остава основно средство", припомня доц. Станчев.

Тренирането се прави в момента. Разтваря се в 3% воден разтвор и с пулверизатор се пръскат пчелите или между рамките. Доказано е, че този метод значително намалява популацията на акара. Третирането с оксалова киселина може да стане и чрез накапване, обяснява експертът.

По думите му зазимяването на пчелите вече е приключило в цялата страна. Браншовият представител припомни, че изминалата година е била изключително тежка за пчеларството и с ниски добиви. Остава надеждата, че следващата ще е по-добра.