Сдружението „Български Свободни Пчелари“ организира на 11 ноември в София Национален протест за спиране на пръсканията с химически препарати и създаване на пчеларски борд.

Ниската държавна помощ отчайва пчеларите

Призивът на сдружението беше разпространен във Фейсбук от неговия председател Ясен Янев. Той обръща внимание на вредните последици от използването на химически препарати – както за пчелните семейства, така и за природната среда и хората.

През пролетта на тази година сдружението, което е регистрирано във Варна, призова властите да изпълнят няколко искания на стопаните в бранша. 

Едното от тях беше за райониране на всички пчелини и за отпускане на държавна субсидия то 100 до 200 лв. на пчелно семейство в зависимост от региона.

Пчеларите настояваха също за въвеждане на забрана за внос на пчелен мед и на други пчелни продукти. Още тогава редица от исканията бяха насочени към предпазване на пчелите от отравяния. Сдружението иска пълна забрана за използване на всички химични продукти, които убиват пчелите.

Наред с това оттам обръщат внимание, че е необходим реален контрол от страна на държавните институции в сектора, налагане на строги санкции на нарушителите и подкрепа от държавните лаборатории за анализ на пчелите и пчелните продукти. 

В понеделник, 11 ноември, протестът ще започне в 17:30 часа пред земеделското министерство и ще продължи с шествие до площада пред Народното събрание.