Отравянията на пчелните семейства е много сериозен проблем, който абсолютно всяка пролет е на дневен ред. Трябва да даваме гласност на инцидентите и да търсим решение, дори и с протестни действия. Но честно казано, съм обезкуражена като виждам какво се случва през годините, заяви Полина Милчева, пчелар от добричкото село Прилеп по повод предстоящите протести на 11 ноември.

Пчелари излизат отново на протест 

Общо 220 пчелни семейства отглеждат две семейства от рода на младата жена, които са обединени в Медена къща. Приобщава към каузата на пчеларството и трите си деца, които са израснали край пчелина.  

„За съжаление при натравянето на пчелите с пестициди ние сами режем клона, на който стоим. Реално една трета от храната, която консумираме, е плод на опрашителната дейност на пчелите. Факт е, че пестицидите се използват все повече и повече и то често неконтролируемо. Много от колегите търпят загуби, тази пролет също имаше сериозни поражения в Добричка област”, припомня Полина случаите, когато бяха унищожени стотици пчелни семейства. 

7 сигнала за подмор на пчели в различни общини на Добричка област бяха подадени до ОД „Земеделие”. При някои от тях комисия установи до 100 % поражения след третиране на земеделски площи или овощни градини с пестициди. 

1128 са пчелините, регистрирани в Добричка област през 2109 г., в които се отглеждат 60 220 пчелни семейства.

 

Проблемът с отравянето им обаче засяга много стопани, които не са регистрирани и които не само не могат да подадат жалби при инциденти, но и няма как да бъдат уведомени. Добричка област е с най-много актове за нарушения при третиране на земеделски култури. Много от тези актове падат в съда, тъй като процесът по набиране на проби, анализи и доказателства е бавен и тежък. Допълнителна тежест е и фактът, че заплащането на всички разходи по едно съдебно дело и набирането на нужните експертизи е за сметка на ощетения пчелар. 

Полина и семейството й местят един от пчелините си, разположен в близост до интензивни земеделски площи. 


„Преди две години приключихме с един пчелин, който беше близо до село Соколово. Всяка пролет имахме проблеми. Или цели семейства бяха отровени, или ако беше частично, то пчелите бяха толкова слаби, че реално цяло лято трябваше да ги крепим, за да ги подготвим за следващата зима. Затова сега сме ги преместили в чист район, в гористите местности на селата Батово и Прилеп. Вече сме далеч от интензивното земеделие. Това обаче е решение за нашето семейство, но не е решение за целия сектор”, изтъква още Полина. 

Според младата дама проблемът с отравянето на пчелните семейства изисква далновидност и мисъл за бъдещето.