Климатичните промени в България, а и в целия ЕС, изискват да има финансова подкрепа на всяко регистрирано пчелно семейство. Това каза в интервю за БНР Даниела Челебиева, председател на Областния съюз на пчеларите в Шумен. 
 
Поради авиационното пръскане срещу инсектицидите на нодуларния дерматит, много от пчеларите излязоха на протести, заради изключителна загуба на пчелни семейства. Челебиева обясни, че от голямо значение ЕК да изготви европейска инициатива за опрашителите. 
 
Тези препарати нанасят изключително големи вреди на всички опрашители, но пчеларството и пчеларите понасят най-големите загуби. Надяваме се ЕК да отговори положително, както за предприемане на марки за използване само на щадящи пчелите и другите опрашители препарати, така и за подкрепа на пчеларския сектор с финансиране, тъй като единствено той не получава финансова подкрепа под формата на директни плащания на всяко пчелно семейство. Такава подкрепа се дава единствено на биологични пчелари, но те са сравнително малък брой в сравнение с останалите пчелари, а пчеларството е много важен сектор на родното стопанство.“
 
Други искания на пчеларите са да се предотврати използването на вратички за допускане на неоникотиноидни пестициди, какъвто бе случаят тази година при обработката на слънчоглед и царевица. 
 
„До този момент не ни е известно къде са използвани тези семена, въпреки, че има мораториум върху употребата на неоникотиноидни пестициди за целия ЕС беше намерена вратичка в закона и беше допусната употребата. Има щадящи пчелите препарати и те могат да бъдат използвани!“
 
Останалите проблеми пред пчеларите са ниските тазгодишни добиви и поевтиняването на меда. 
 
„Другият проблем, който виждаме в България тази година, добивите са много ниски и пчеларите не могат да просъществуват от реализация само на продукцията си. Отделно цените на едро намаляват, вместо да се повишават. Климатичните промени и то не само в България, а в целия ЕС изискват да има финансова подкрепа на всяко регистрирано пчелно семейство, дори и искането е от 2017 година нататък да има такава подкрепа, защото пчелите в целия ЕС намаляват в следствие на тези пестициди“, заключи Челебиева.