Шуменският административен съд образува дело по жалба на Мария Илиева, която атакува Наредба за отглеждане на домашни животни, птици и пчелни семейства на територията на община Никола Козлево, съобщи Дарик.

Наредбата разрешава отглеждането на до 10 броя пчелини, пчелни семейства, като се упоменава и разстоянието, на което трябва да се поставят кошерите от съседски имоти в населените места и вилните зони. Въпросните текстове от Наредбата са обжалвани и от Георги Тодоров, като по неговата жалба е образувано административно дело през миналата година. Предвид констатирана идентичност в предмета на жалбите, двете дела са съединени за съвместно разглеждане в едно общо, допълват от Административния съд.

Според жалбоподателите, приетата Наредба в оспорените части е нищожна, тъй като противоречи на нормативни актове от по-висока степен. Оспорващите сочат, че по същество с Наредбата се забранява отглеждането на повече от 10 броя пчелни семейства, каквито ограничения не се съдържат в Закона за пчеларството. Оспорените текстове противоречат на принципите на свободната стопанска инициатива, залегнали в Конституцията на България, се твърди още от пчеларите. Те искат съдът да постанови решение, с което да обяви за нищожни разпоредбите на Наредба за отглеждане на домашни животни, птици и пчелни семейства на територията на община Никола Козлево или да отмени същите като незаконосъобразни.

Делото е насрочено за 21 януари, като заседанието ще започне от 10.30 часа.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!