Полицейски патрули се намират на територията на зърнобаза, собственост на фирма „Севан”, намираща се в село Свобода, община Камено, област Бургас, научи Агри.БГ. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Засега няма официална информация с каква цел униформените са там, но bTV съобщава, че не се позволяват товарни дейности на фирмата. Количествата зърно са блокирани, въпреки че кораб чака на пристанището в Бургас.

Управляващите вече заявиха, че ще следят стриктно за спекула и измами при производители и търговци. Докато се чака държавата да изкупи зърно с цел обезпечаване на продоволствената сигурност, износът от страната тече много бавно. Стигна се и до блокади на недоволни превозвачи на ГКПП "Кулата".

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов пък обяви пред Mediapool, че постоянно ще проверява какво се случва със зърното в складовете „Има полиция, служби, има как да се запечатват складове. Ако някой злоупотребяви, ще му се образува наказателна преписка за кражба”, заяви той.

Дали засиленото полицейско присъствие в бургаската зърнобаза днес, 18 март, е някаква акция, свързана с държавните проверки, засега не се знае.