Когато си говорим за зърно и търговия, няма логика сами да си създаваме проблеми. Не трябва сами да си поставяме и ограничения. Науката е казала достатъчно ясно какви са рисковете за разпространение на африканската чума по свинете (АЧС) чрез фуража. Това заяви земеделският министър Десислава Танева, по време на Консултативен съвет по зърно днес, в отговор на притесненията на зърнопроизводителите.

Проблемите с чумата се политизираха

„Предвид на това, че в Русия има АЧС от 12 години и там са засегнати над 1 млн. свине, там никога не е имало тема, по отношение на регулацията на търговията на зърното. Не трябва сами да си поставяме проблеми и ограничения. 
Науката е казала достатъчно ясно какви са рисковете за разпространение на болестта чрез фуража“, обясни Танева и припомни, че през миналата година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излезе с подробни указания за фуража. 

До дни следва БАБХ да допълни указанията за жътва, като там ще бъде добавено изискване за дезинфекция на машините при вход и изход на стопанството.

„АЧС може да е активен при влажност 13% на зърното най-много до 4 дни. Тоест след 4 дни, следва да няма активен вирус, дори и да е имало при зърното“, добави земеделският министър.

Тя добави и че няма съмнения в нито един от свинекомплексите, в които пламна заболяването, то да е попаднало там от фуража.

 

Всичко по темата вижте ТУК