Парламентарният секретар на министерството на земеделието Симеон Манасиев временно е отстранен от длъжност заради проверка на семейните му фирми, съобщи министър Мирослав Найденов пред bTV, след като медията излъчи материал за субсидии, получени от двете семейни фирми на Манасиев.

Според разселдването фирма, свързана с парламентарния секретар на Министерството на земеделието Симеон Манасиев, е взела два пъти субсидии за едно и също нещо.

След присъединяването ни към Европейския съюз, страната ни получава възможност да подпомага с държавни пари фермерите. По линия на свиневъдството се допуска тази помощ да е не повече от 130 хиляди лева за една животновъдна единица. Въпросната фирма, обаче успява да вземе два пъти субсидия за едни и същи животни. Това е станало чрез фирмите "Манекс сън" и ЕТ "Манекс" и свинекомплекса във варненското село Слънчево. По неясни причини, веднъж той се отчита като един, а друг път като два отделни обекта.

Собственикът Наско Манасиев казва, че има два свинекомплекса. Д-р Стефан Стефанов, ветеринарен лекар на свинекомплекса, обаче уточнява, че има две фирми, а не два свинекомплекса.

"В Слънчево, което е едно село, което в община Аксаково, област Варна има един единствен свинекомплекс", потвърди д-р Живка Манева, директор на РВМС - Варна.

Собствениците на обекта в Слънчево твърдят, че са разделили животните между две фирми. От протоколи, е видно, че "Манекс сън" и ЕТ "Манекс" описват едни и същи свине. Според специалисти, тази схема дава възможност на пазара да излиза месо с неясен произход.
Манасиев е съдружник на баща си, който по думите на министър Найденов е един от най-големите свиневъди в страната.

Преписката по случая е предадед на градската прокуратура. Разпоредил съм и проверка на инспектората, обясни министър Найденов. Той уточни, че казусът, представен от bTV, засяга време преди той да стане министър и съответно - Манасиев негов парламентарен секретар. Найденов освен това настоя, докато не приключи проверката, Манасиев да не бъде сочен с пръст. По думите му, ако има нарушения, средствата трябва да бъдат възстановени, а виновникът ще понесе отговорност.