На последното си заседание (от 13.04.2022 г.) Управителният съвет (УС) на Държавен фонд ”Земеделие”(ДФЗ) разпредели и утрвърди финансови средства по няколко схеми и дейности.

Какво ни казахте: Високите цени принуждават фермерите да торят по-малко

Ръководството на Разплащателната агенция разпредели финансов ресурс за 2022 г. в размер на 7 950 лв. по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери”. Освен това ресурсът за компенсиране на щети по помощта за пострадалите от природни бедствия – наводнения и свлачища, през 2021 г. бе увеличен от 62 367 лв. на 70 317 лв.

Утвърдени бяха и 7,5 млн. лв. за 2022г. по схемата за държавна помощ „Помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животни“ 

На заседанието бе взето решение за предоставянето на  индивидуална помощ de minimis за 2022 г. в размер на 6 740 лв. на земеделския стопанин Росен  Иванов от село Планинско, община Баните, област Смолян. Те ще послужат за компенсиране на загиналите му от снеговалеж през 2022 г. животни: 6 броя овце-майки, 19 броя кози-майки, 2 пръча. 

Животните следва да са били регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС към датата на събитието, като за целта земеделския стопанин сключва договор с ДФЗ.. Животновъдът се задължава да възстанови общо 27 броя животни, за които е получена помощта, в срок до 30.09.2022 г. Проверка за това ще бъде извършена в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС.

УС на ДФЗ пренасочи още сумата от 600 000 лв. към бюджета на Министерство на земеделието. Парите са предназначени за компенсиране на ДП „Кабиюк” „за понесената несправедливата финансова тежест от извършване на услуга от обществен интерес по поддръжка на ценни породи от Националния генофонд за 2021 г.”, е записано в текста на решението.