Не е нужно да чакаме официална статистика, за да сме наясно, че амониевите нитратни торове са поскъпнали поне три пъти за година. По-далновидните производители, които се запасиха отрано, са с едни гърди пред другите.

Изглежда зърнопроизводителите залагат на повече слънчоглед тази година

„1000 лв. е средната разлика от нормалните нива на амониевия нитрат. Повечето колеги си купиха на около 1400 лв. през зимата, а имаше такива, които си взеха на 800 лв. от есента. Сега през април вече е 2000 лв., но е късничко да се купува“, обобщава ситуацията читател на Агри.БГ.

Все по-често звучи любимата мантра на управляващите, че фермерите трябва да намалят зависимостта си от газ, гориво, пестициди и торове, да залагат на въглеродни практики и прецизно земеделие, да сеят повече покривни култури, за да вкарат азот в почвата.

Вероятно много производители наистина ще се замислят как да реорганизират производството си, ще експериментират с норми на торене и обработки на почвата, за да съкратят разходите. Но това ще се случи не толкова от желанието им да работят в хармония с природата, както иска Брюксел, а за да им излязат сметките.

„Нормално е, когато цените на торовете са високи, да се редуцират в разумна степен или да се вложи само необходимото. Това е когато човек мисли“, споделя зърнопроизводителят от Варненско Мартин Балулов.

Явно така ще направят и много негови колеги, отговорили на въпроса дали планират да използват по-малко химически торове тази година. В тематичната ни анкета са се включили над 480 читатели, като 65% от тях са категорични, че ще редуцират количествата.

Половината анкетирани мотивират избора си с космическо високите цени на химическите торове. Други 8% също ще намалят торенето със синтетични торове, като приложат алтернативни заместители. Спасение в новите технологии с по-малко торене търсят 7% от участниците в анкетата.

Общо 22% са отговорилите, че няма да намалят торенето, излагайки различни доводи. 14% от производителите не са привърженици на промяната, защото държат на добрия добив и спазват торовите норми. 6% от техните колеги също ще я карат по старому, но ще разчитат на помощ от държавата за купуването на нужните им количества. За други 2% проблем биха се оказали единствено затрудните доставки.

Разбира се, българинът обичат да действа според ситуацията. В нашия случай с торенето това се отнася за 9% от анкетираните, които ще вземат решение в движение. Дано поне времето да бъде с тях, така както и изкупните цени на зърното в момента.