Оказва се, че богатите и плодородни почви на Добруджа водят до обратен ефект при отглеждането на лавандула. Това споделят производители от Добричка област, захванали се с отглеждане на 200 дка с етерично-маслената култура още от 2010 г.

Какви са тайните при отглеждането на лавандула?

Опитът и наблюденията на стопаните показват, че след 7-8 години растенията се изтощават. 

Плодородният чернозем форсира лавандулата, тя прави големи и мощни туфи. Така обаче бързо се изчерпва потенциала на културата и това съкращава живота й, обясняват агрономи.

Обратно на практиката в Добруджа, в литературата се посочва, че веднъж засята на дадено поле, лавандулата дава цвят и масло средно до 25 години. 
Произходът на лилавата билка е от района на Средиземноморието. Освен че обича силно слънце, което подпомага качването на маслото в съцветията, растението изисква пропускливи и песъчливи почви. Тежките полета на Добруджа дават богата „основа“ за развитие на растенията, но не са обичайната им среда, допълват стопаните. 

В Добричка област най-добре се развиват в момента насаждения, които са на 3-4-годишна възраст. 

По-старите насаждения не само страдат заради форсирането и бързото изчерпване на ресурсите им, но и са поразени от сушата на 2020 г. Независимо от всички грижи като торене и подхранване, те трудно се възстановяват, показва практиката на производителите.  

2021 г. се очертава като по-добра в сравнение с предходната. В момента основната грижа е борбата с плевелите в лавандуловите насаждения, която заради валежите изисква многократно влизане и окопаване на лилавите редици. 

Големият въпрос е каква ще е цената на етеричното масло, която в момента е в застой. Стопаните с тревога следят пазара или по-скоро липсата на такъв. Тревожен е фактът, че въпреки ниските добиви от 2020 г. тенденцията е за понижаване на цената. 80-85 % от земеделските стопани от Добричка област не са реализирали продукцията си. В момента има непродадено лавандулово масло, произведено през 2018 г.