Демонстрация на технология на отглеждане на ягодоплодни в леки оранжерии на почва може да видите във видеото по проект NEFERTITI.

Какво ни казахте: Земеделците искат пари най-вече за техника

От Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) със съдействието на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) посещават ферма с 40 дка оранжерии с ягодоплодни. Стопанката отбелязва, че насажденията в оранжериите ѝ по-бързо влизат в плододаване. Храненето на културите пък се извършва чрез системата за капково напояване.

Във видеото ще видите експертно представяне на втория тип на оранжерийно производство, което е от неотопляеми полиетиленови оранжерии, които са по-евтини от стоманено-стъклените такива.

„Тук се предлага една технология, която е внесена в България през 2009 г. - отглеждане на висока леха с полиетиленово, мулчиращо фолио, което е обърнато със задната част навън, обяснява експертът на терен и допълва:

Добивите са много по-високи, отколкото добивите от на открито, заради генетичния потенциал на самите растения и заради това, че голяма част от плодовете се предпазват както от слънчевия пригор, така и от точковидната плесен, защото не са под влиянието на атмосферните условия.“

Всички характеристики на този тип оранжерии и демонстрация на място, както и подробности за отглеждането на ягодоплодните култури в тях, вижте във видето.