Отглеждането на лавандула има много тънкости и изисква търпение и познание. Това споделя производителят Иван Петров, който отглежда общо 42 дка с ароматното растение в Добричка област. Площите са разположени в две общини – в село Пряспа, община Балчик и край град Генерал Тошево.

Белият равнец - новата страст в Добруджа

Иван Петров се захваща с лавандула още през 2010 г. Заедно със семейството си решава, че няма да залага на големи обеми и площи, а ще разчита на качествена продукция. Спрял се е на сорт „Севтополис“, маслото от което се приема много добре на пазара заради невероятния аромат. 

За разлика от колегите си Иван Петров е получил сравнително добри добиви през лятото на 2020 г. При насажденията от първа добивна година той е изкарал по 8,200 кг масло от декар, а тези, които са 4-5 годишни, са дали по 13-14 кг. Земеделецът постоянно подновява насажденията и поддържа сортова чистота.

Иван Петров: Един от най-важните моменти при отглеждането на лавандула е да избереш точния момент на жътва. Буквално имаш една седмица на разположение, за да вземеш максималното като качество и количество.

Той уточнява, че всяка година е различна, вегетацията протича различно и това променя периода на жътва. Важно е да се следи и прогнозата за времето, тъй като по-високите температури благоприятстват качването на етеричното масло в съцветията. 

В момента предстои култивиране на лавандуловите насаждения. Целта е при окопаването да се „даде“ кислород на растенията и в същото време да се унищожат плевелите. „До 10-15 дни задължително трябва да се мине вече на ръка да се окопае от растение до растение, за да не се задуши лавандулата от тревата“, допълва фермерът.

Все още пазарът на лавандулово масло е замрял, но в малки обеми търговията върви. „Не може за един сезон да се изкупи застоялото, което е с тонове от предишни реколти. Трудно продават тези производители, които имат големи количества. Търговията върви при тези, които имат по-малко площи с лавандула“, пояснява Иван Петров.

Семейната фирма произвежда редица продукти от етерично-маслената билка. На фермерските изложения в Добрич, Балчик и София Иван излиза както с лавандулово масло, лавандулова вода и спрей за почистване на лице.

„Разчитам на срещите с хората, за да мога да им разкажа за свойствата на растението и маслото от него. Например то може да се използва за ароматерапия, може в чай, за успокоение за болки в ставите, в гардероба против молци, в кухненските шкафове против гъгрици", разкрива производителят. Най-новият му продукт е сапун с лавандула, за създаването на който двама малки производители обединяват усилията си.