Да се преразгледат предвидените ставки по Стратегическия план, включително по обвързано подпомагане и за преходна национална помощ за говеда, и да бъдат възстановени на нива не по-ниски от периода до 2023 г. За това настояват представители на фермерски организации, които дадоха пресконференция в БТА

Още по темата: Прилагането на Украинската помощ се удължава до 30 юни 2024 г.

“Това не е възможно да се случи, защото такава е политиката на Европейския съюз. Това важи за всички страни членки и не се прави изключение за България. Хубаво е, когато искаме нещо, все пак да знаем, че има правила, национални закони и европейски регламенти. Националното законодателство не може да нарушава регламента”, коментира земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти. 

Той припомни, че бюджетите по отделните интервенции също са регламентирани и фиксирани в определени проценти. В момента Стратегическият план все още е отворен за корекции, а кога ще бъде изпратен в Брюксел, е въпросът.

“Работим усилено. Утре ще докладваме на Комисията по земеделие в Парламента докъде сме стигнали. На финала сме. Надявам се в началото на декември да приключим окончателно”, обясни ресорният министър.

Според браншовите представители много пъти европейската политика е несправедлива, но всяка страна членка трябва да се бори и да отстоява интересите си. 

“30% от бюджета за земеделие трябваше да бъде заделен за зелени политики, което е глупостта на Европа за момента. Когато тези 70% ги разделиш на същите тези животновъди, ставката пада с 30%. Ние това го обясняваме от две години. 

Затова предложихме на министъра да заложи и национални механизми за компенсации както другите държави членки. Полша например даде помощ за заплати на работниците. От 10 пакета да вземе по малко, но фермерът да го почувства”, коментира Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България. 

Той цитира данни, според които има 111 000 говеда, които преди се заявяваха в млечно направление, но преди две-три години преминаха в месодайно, за да не доказват производителност. “Там се губи огромен бюджет. Не ни разбирайте неправилно - ние искаме ставката на месодайните породи под селекционен контрол също да се вдигне”, допълни Зоров.

Неговият колега Бойко Синапов от Обединени български животновъди припомни, че Кирил Вътев, заемайки поста на земеделски министър, е поел ангажимент Стратегическият план и несправедливите ставки да бъдат коригирани заедно с бранша. Той за пореден път попита реторично кой намали наполовина ставките за българските автохтонни породи овце и говеда и защо бяха заделени 115 млн. евро за консултантски услуги.