Български и френски овцевъдни организации подписаха споразумение за съвместно производство на месодайни агнета и реализацията им на европейския пазар.

Това съобщи за Фермер.БГ д-р Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор и председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България.

Идеята на проекта е да се използват български местни породи животни, които са подходящи за кръстосване с кочове Ил дьо Франс. Ще се произвеждат т.нар. „тежки агнета“, които ще се изнасят за Европейския съюз и основно във Франция, разказа Ачкаканова. Франция е страна с установена консумация на „тежки агнета“ – такива, чието живо тегло е над 35 кг, а трупно тежат между 17 и 18 кг, обясни още тя.

Предстои партньорите да обсъдят и преценят кои породи от българска страна са най-подходящи за кръстоска с френската порода. До средата на месец април партньорите трябва да разработят българо-френски проект, който ще получи финансиране от Европейския съюз.

От българска страна Споразумението за сътрудничество бе подписано от Изпълнителният директор на ИАСРЖ проф. Васил Николов, председателя на Асоциация на породата Ил дьо Франс в България Евгения Ачкаканова, председателя на Националната асоциация  на овцевъдите Бисер Чилингиров, председателя на Национална асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов и председателя на Съюз на животновъдите в България Пенка Христова . Партньорите от френска страна са една браншова овцевъдна организация и една развъдна овцевъдна асоциация.

На събитието присъстваха българският земеделски министър Мирослав Найденов, както и посланикът на Република Франция у нас Н. Пр. Филип Отие. Овцевъдството е много важен сектор за Франция, а България е една от малкото страни от Европейския съюз, с която имаме общ път на развитие. Това партньорство ще засили връзката между двете държави, посочи френският дипломат. Министър Найденов изрази пълната подкрепа на МЗХ и посочи: „Това сътрудничество, ще даде едно ново начало на българското овцевъдство и ще доведе до отварянето на нови пазарни ниши”.





снимки: МЗХ
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!