От 13 до 27 ноември 2023 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, съобщава Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Бюджетът на държавната помощ за 2023 г. е  8 000 000 лв. Тя има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).

Помощта се изплаща на два етапа – пролетен и есенен. Средствата, които се предоставят сега, са за втория етап и покриват част от разходите на овощарите, направени за растително-защитни продукти през есента. Те се прилагат в периода на масов листопад и гниене на листата. При него стопаните получават до 140 лв./ха с ДДС за закупени продукти за борба с вредителите. 

Размерът на помощта за този втори етап е определен след пренотифициране и получаване на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия (16.10.2023 г.) до 31.12.2029 г. (съгласно чл. 64 от Регламент (ЕС) 2022/2472).

Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита на основание чл.91, ал.1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на основание чл. 6, ал. 1, т. 4  от Закона за защита на растенията.

Вижте указанията за прилагане на държавната помощ за зимни пръскания. 

Съгласно Регламент (ЕС) 2022/2472 за прилагане на помощите за компенсиране на разходите за предотвратяване, контрол и ликвидиране на вредители по растенията, не се изисква стимулиращ ефект. Поради това се приемат разходи за продукти за растителна защита, които се използват за контрол и ограничаване разпространението на вредители при трайни насаждения съгласно Програмата и които са извършени през текущата година. 

Заявления за кандидатстване по помощта се приемат в областните дирекции на ДФЗ. Стопаните трябва да отчетат направените разходи и да представят документи за закупените и приложени продукти за растителна защита при подаване на заявленията или не по-късно от 27 ноември 2023 г. За есенния прием Фондът няма да признае разходи, извършени с фактури и представени вече при отчитането на първия пролетен прием.

До 20 декември ДФЗ ще изплати финансовата помощ по схемата.